Verdens bedste hjemmelavede romkugler

Romkugler er lidt kageverdenens svar på en underdog – en lille lækker sag, som de færreste kan sige nej tak til. Dog har denne lille lækkerbisken lidt sin beskrivelse imod sig, da den i virkeligheden mest af alt består af gamle kager og kagerester. Men sjældent har det været mere sødt og syndigt at spise rester og være med til at stoppe spild af mad.

Derfor må jeg tilstå at være faldet temmelig hårdt for denne lille lækre sag, og derfor skulle jeg selvfølgelig også prøve den hjemmelavede variant, og den kan klart anbefales!

Heldigvis havde jeg temmelig meget kage tilovers, da jeg forleden havde en hel del med på arbejdet. Mine søde kollegaer kunne desværre ikke spise al kagen, men skidt, så tog jeg resterne med hjem og brugte dem til hjemmelavede romkugler, og det var ikke nogen dårlig beslutning! Disse romkugler passer nemlig perfekt sammen med en god kop kaffe og en masse weekendhygge.

Her får I opskriften på en stor portion romkugler

Ingredienser:IMG_0605

  • Ca. 1 kg. kagerester (f.eks. wienerbrød, chokoladekage, roulade, brownie eller ligenende)
  • 1 tsk. vanilliesukker
  • 3 store spsk. kakao
  • 1 spsk rom essens
  • ½ – 1 dl. kakaomælk (afhængig af hvor tørre dine kagerester er)
  • 2 dl. marmelader (f.eks. jordbær eller hindbær, men du kan bruge hvilken som helst slags. Jeg brugte resterne af ½ glas hyben marmelade og en rest jordbær marmelade )

Fremgangsmåde:

Optimalt skal du bare røre det hele sammen i en røremaskine indtil massen har en ensartet konsistens uden for store kageklumper. For at undgå disse, kan man med fordel skære kageresterne ud i mindre stykker, så gør du det lidt lettere for røremaskinen 🙂

Jeg er desværre ikke så heldig at have en røremaskine, så jeg skar alle kageresterne ud i små stykker, moste det hele lidt sammen og rørte det sammen med en håndmixer. Min håndmixer var godt nok kommet lidt på overarbejde undervejs, men det hele gik, og jeg endte med en fin ensformig kagemasse.

Når du har rørt ingredienserne sammen til en ensformig masse, kan du smage den til og tilføje, hvis du synes romkuglerne skal smage mere af noget. Eksempelvis kan nogle godt lide en mere gennemtrængende kakaosmag, så kan man sagtens tilføje mere kakaopulver. Du kan også hælde mere kakaomælk i, hvis du synes massen er for tør, men hold lidt igen, for når kuglerne skal rulles, er det igen fordel at massen er for våd.

Når dejen har den ønskede smag og konsistens, stilles den på køl i en halv times tid. Dette skyldes, at massen er meget lettere at rulle til kugler, når den er kold. IMG_0611

Til sidst ruller du romkuglerne i den ønskede størrelse og ruller dem i eventuelt kokosmel, krymmel, frysetørret frugt eller hakkede nødder, det er op til fantasien og dit humør.

Romkuglerne er allerbedst når de serveres afkølede, og gerne direkte fra køleskabet. Ellers kan de godt blive lidt for bløde i det.. Så server dem helst afkølede.

 

Held og lykke
Og god appetit.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.