Tøm køleskabet – og lav de lækreste stegte ris

Den anden aften stod aftenens menu på en oprydning af fryseren. Jeg gør en hel del for at stoppe spild af mad, så jeg gemmer altid resterne der er tilovers ved aftensmaden, og fryser dem rigtig tit ned. Når du fryser dine rester ned, kan du først og fremmest gemme dem længere. Derudover slipper du for at spise det samme mad i flere dage ad gangen. Samtidig kan du også gøre gavn af de små rester som fx. den lille smule sovs eller den lille portion ris, der er tilovers.

For bare fordi dine rester ikke helt er nok til at udgøre et helt måltid, betyder det langt fra, at du ikke kan bruge dem igen. Det vigtigste er bare at tænke dine rester som andet, og mere, end bare rester og overskudsmad. F.eks. kan den lille rest sovs være en fin smagsgiver i din næste sovs, eller suppe. De skiver flute du fik tilovers, kan du lave til de lækreste hvidløgsflutes, og den lille rest ris, kan du lave til de lækreste tilbehør til din bøf: f.eks. i form af stegte ris:
Det endte i hvert fald med at blive min løsning i sidste uge, da jeg fandt en lille pose kogte ris jeg havde frosset ned. Disse besluttede jeg mig til at lave til de lækreste, stegte ris, og servere dem med nogle karbonader, som jeg også havde liggende på frost.

Det skønne ved stegte ris er, at du kan bruge præcis det du har tilovers i køleskabet, så længde du bare har basisingredienserne (ris og æg) – resten kan være 100 % op til dig selv og din fantasi.
Min aftensmad bestod den aften af stegte ris og karbonader (både ris og karbonaderne kom fra fryseren, og var rester fra tidligere).

Til mine stegte ris brugte jeg følgende: (til 2 personer)img_0841

  • 150 gr. kogte ris
  • 2 æg
  • Olie til stegning
  • 2 røde snackpebre
  • 2 små løg
  • 5-8 champignonger
  • 2 spsk. karry
  • 1 tsk. cayennepeber
  • Et drys koriander
  • Salt og peber

Sådan gør du:

Start med at skære grøntsagerne ud i små lækre stykker – det skal helst ikke være alt for rustikt efter min mening, men det bestemmer du selvfølgelig selv. Når alle grøntsagerne er klar, varmer du olien i en stor pande. Når panden er varm, steger du hurtigt grøntsagerne af i olien. Når grøntsagerne har taget en smule farve, vender du risene i sammen med grøntsagerne. (Herefter må du gerne skrue lidt ned for panden, da det ellers godt kan brænde lidt på) Når ris og grønt er blandet, hælder du også krydderierne i og smager det til. Stegte ris må gerne være lidt spicy – men det afhænger igen af hvad man kan lide 🙂 Til sidst rører du de to æg sammen i en lille skål og rører det i risblandingen, så det hele bliver lidt mere sammenhængende. Æggene er derfor kun med til at få risblandingen til at hænge mere sammen. Til sidst kan du drysse lidt frisk, hakket koriander eller bredbladet persille over risene, det ser flot ud og giver en lækker frisk smag.

Stegte ris er super kompagnon til langt de fleste typer kød, både bøffer og kylling, men i særdeleshed også fisk. Jeg serverede dem med et par karbonader, som jeg havde på frost fra tidligere.
Jeg havde taget karbonaderne ud om morgenen, så de nåede at tø op, og stegt dem et par minutter på hver side, i lidt smør, på en varm pande.

img_0844

Tip: Du kan også sagtens servere de stegte ris som hovedret, så ville jeg bare vende lidt kød i, sammen med risene under tilberedningen. Hvis risene skal være hovedret, skal du selvfølgelig beregne en del mere pr. person. Hvis du regner med dobbelt portion pr. person rammer du nok ikke helt ved siden af 🙂

 

Velbekomme!

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.