Thaisuppe med kokosmælk, peberfrugt og græskar

Som tidligere nævnt er efteråret lig med græskar, og vi står heldigvis lige midt i  den dejligste græskar sæson, hvor supermarkederne bugner af en masse herlige græskar. Derudover er efteråret også den tid på året, hvor man har allermest brug for en god omgang suppe at varme sig på, mens kulden kommer snigende.

Efterår er suppetid

For nyligt lagde jeg en opskrift op på de lækreste græskar muffins med rosiner, valnødder og kanel, som også gav masser af varme og hygge i det lille hjem. Denne gang blev det så en græskar suppe der skulle prøves af, og det bliver bestemt ikke sidste gang jeg laver denne lækre suppe! Nu hvor efteråret kommer snigende, er det tid til at rykke indenfor og samle sig om bordet med lækre supper at varme sig på.

Denne græskarsuppe indeholder rød karrypasta, som giver masser af varme. Men jeg er kæmpe fan af stærk mad, og tilføjede derfor også en smule tørrede, røde chiliflager. Det behøver man selvfølgelig ikke, hvis man ikke er så vild med stærk mad, men det gav ekstra dybde og masser af varme til suppen.

Brug din overskyndende mad og undgå madspild:

Jeg fandt opskriften på denne lækre græskarsuppe i et magasin, og tænkte straks at det var noget jeg måtte prøve af. Dog er jeg ikke så god til at holde mig til opskriften, da jeg går lidt mere op i at få brugt de råvarer jeg har derhjemme, frem for at løbe ned i supermarkedet og købe de råvarer jeg mangler. I dette tilfælde blev det altså en lidt anden, og mere børnevenlig, udgave af en ellers temmelig thaiinspireret græskarsuppe. Men jeg fik brugt mine grøntsagsrester, var med til at stoppe spild af mad og fik lavet en super lækker aftensmad.

Jeg går meget op i at få brugt mine grøntsagsrester, men hvis du har lidt sværere ved at komme af med de sidste rester, kan man dele ud af sin mad, til andre der kan få glæde af dem. Du kan bruge fællesskabet DelDinMad, hvor du kan uploade dine overskydende råvarer, så andre kan få glæde af dem, og vi tilsammen undgår at smide mad ud, som kunne være blevet brugt af andre.

 

Thaisuppe med kokosmælk, peberfrugt og græskar: 

Du skal bruge: 

  • 500 gram græskar – enten hokkaido eller butternutsquash
  • 1 god teskefuld rød karrypasta, stærk
  • 1 dåse kokosmælk
  • 4 dl hønseboullion (eller 1 boullionterning opløst i 4 dl vand)
  • Saften af ½ citron
  • 2 kaffir limeblade (kan fås i velassorterede supermarkeder)
  • 1 spsk fiskesauce
  • Tørrede chiliflager
  • 1 rød peberfrugt i tynde strimler

Sådan gør du:

Start med at skære skrællen af græskarret med en stor kokkekniv. Flæk græskarret , fjern kernerne og skær græskarkødet i grove tern.

Rist karrypastaen i 2 spsk. af den faste del af kokosmælken, til det dufter kraftigt. Tilsæt græskar og rist af i et kort øjeblok. Tilsæt resten af kokosmælken sammen med hønseboullion, citronsaft, kaffir-limeblade og fiskesauc og lad det hele simre under låg i 20 minutters tid.

Fjern kaffir-limebladene fra suppen og smid dem ud.. Blend suppen, gerne direkte i gryden, med en stavblender.

Skyl og snit peberfrugten fint og kom strimlerne i suppen sammen med de tørrede chiliflager. Giv suppen et kort opkog og smag til, eventuelt med en smule salt.

Tip til servering:

Server suppen rygende varm med godt brød til. Hvis du kan klare stærke retter, kan du drysse suppen med chiliflager og en smule koriander.

Brug hvad du har, og få ryddet op i køleskabet:

De fleste af mine opskrifter opstår, når jeg skal til at have lavet aftensmad. For det meste opstår aftensmaden, ved at jeg undersøger hvilke råvarer jeg har i køleskab, fryser og skabe og skuffer. Ud fra de råvarer jeg har til rådighed, opstår retterne oftest, nærmest af sig selv.

Denne opskrift fandt jeg i magasinet Spis Bedre nr 10. Opskriften indeholder egentlig 150 gram sukkerærter og 75 gram babyspinat og ingen rød peber. Men jeg havde hverken sukkerærter eller spinat, men derimod en rød peber der alligevel skulle bruges.

Jeg lavede en ordentlig portion af suppen, som jeg delte op i to. Den ene spiste jeg som den var og det smagte herligt. Den anden kom jeg porrer i, da jeg alligevel havde en porre liggende.

Jeg halverede porren og skar den i fine tynde skiver, som jeg rørte den i den kogende suppe. Derudover tilføjede jeg en lille pose kødboller og en smule kogte suppehorn i suppen, for at give ekstra fylde til suppen. Derudover lavede jeg suppen til mine far, og han er en mand, der helst skal have noget kød og godt med fylde i sin aftensmad. Men det smagte rigtig godt og gjorde suppen ekstra mættende og meget børnevenlig – eller far-venlig, når man har en far der ikke altid er lige eventyrlysten angående sin aftensmad.

 

 

Velbekomme!

Og rigtig god fornøjelse

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.