Lækker, sød og sprød æblecrumble – min absolutte yndlings!

En af mine absolutte favorit-kager! Hvilket også har resulteret i, at næsten alle mine gæster gennem tiden, er blevet præsenteret for en variant af denne.

Noget af det bedste ved denne kage er, at den er super simpel og let at lave, kan laves af kun 4 ingredienser, den er næsten umulig at lave fejl i og derfor er den en sikker vinder – hver gang! I virkeligheden kan den laves med langt de fleste frugter og bær, så prøv dig frem, og brug din fantasi – eller det du nu har på køl og i fryseren 🙂

img_0874

Jeg har lavet følgende varianter af crumblen:

  • Æble og fersken
  • Æble og pære
  • Æble og blåbær
  • Æble og hindbær
  • Æble og skovbær-blanding
  • Rabarber og jordbær
  • Fersken og hyldeblomst
  • Havens søde, røde bær
  • Æble og karamel
  • Æble og kanel

Som du kan se, indgår der æbler i langt de fleste af mine varianter. Det er både fordi jeg virkelig godt kan lide æbler i kager og bagværk, men også fordi der næsten altid er et par æbler tilovers på mit arbejde, hvor vi er så heldige at have frugtordning. Disse tager jeg så altid med hjem, for næsten al frugt kan bruges på en eller anden måde, og så er jeg med til at stoppe spild af mad – og det er altid godt! 🙂
Det er dog ikke altid jeg kan få brugt frugterne med det samme. Derfor skærer jeg tit frugten ud, så den er klar til tilberedning. Derefter putter jeg det i en frysepose og gemmer frugterne i fryseren. Så er du allered halvvejs til en lækker crumble, hvis du pludselig står og mangler en kage 🙂

Jeg er vild med crumblen i næsten alle udgaver, men min ynglings er og bliver nu varianten med æble og vanilje; simpel, enkel og lækkert. Og specielt hvis den serveres med en kugle god vanilje is til.
Hvis du gerne vil servere kagen i lidt finere sammenhænge, kan du lave æblecrumblen i portionsanretninger, ved at bage kagen i små indfaste forme, som du servere kagen i. Det giver et super fint indtryk, og portionsanretninger er altid et hit.

Uanset hvilken type frugt jeg bruger, er crumble blandingen altid den samme.

Jeg bruger følgende ingredienser til min crumble:

  • 150 gr havregryn
  • 150 gr usaltet smør
  • 150 gr sukker
  • 2 tsk vaniljesukker

Tip: Hvis der skal kræses ekstra for din crumble, kan du blande en håndfuld eller to hakkede nødder i blandingen. Du kan også drysse et par teskefulde stødt kanel over toppen på din crumble, det giver den et fint og sødt pift af jul, og passer perfekt til æblerne og vaniljen.

Til fyldet i min ynglings-crumble med æble og vanilje bruger jeg yderligere:

  • 6 – 7 æbler (ca. 700 gram)
  • 2 tsk vaniljesukker
  • Smør eller sprayfedt til at smøre fadet

Æblerne skæres ud i tern eller både, alt efter hvad du foretrækker. Jo tyndere både, jo lækrere og blød bliver den færdige kage.
Du behøver ikke at fjerne skrællen, men kan selvfølgelig godt gøre det, hvis du synes. Men en af fordele ved en crumble er, at den gerne må være lidt rustik, og ikke nødvendigvis behøver at være for forfinet. Den er simpel og super lækker, præcis som den er.

Når alle æblerne er skåret ud, drysses de med vaniljesukkeret. Derefter røres der rundt, så vaniljesukkeret er fordelt jævnt over alle æblerne. Herefter hælder du æblestykkerne med vanilje over i et indfast fad og lader dem stå at trække lidt. Nu er det nemlig tid til at røre crumblen sammen:

Hæld havregryn, smør, sukker og vaniljesukker i en skål, og rør det hele sammen. Jeg synes klart det er lettest at blande det sammen med fingrene, for så bliver det hele bedre blandet, og du har mere kontrol over blandingen.

Når det hele er blandet godt og har en ensformig konsistens (gerne smuldrene, men alligevel sammenhændende. Optimalt skal crumblen helst være i små klumper, så overfladen på kagen bliver lidt rustik og “toppet”. Når hele crumble blandingen er fordelt over kagen, er den klar til bagning.

Kagen bages ved 200 grader i ca. 30-45 minutter alt efter din ovn. Kagen er færdig når toppen er let gylden og lækker sprød.

img_0871

Serveringstip:
Kagen er super lækker som den er, men bliver kun endnu bedre hvis den serveres med lidt lækkert.

  • Hvis det skal være hurtigt og let, kan du servere den lune kage med en kugle god vaniljeis til.
  • Hvis du er til den gammeldags klassiker, kan du servere kagen med en letpisket flødeskum, med en smule vaniljesukker i.
  • Min personlige favorit er at servere kagen med en god cremefraiche med lidt sukker og vaniljesukker i. Det giver kagen et friskt pift, som jeg synes er virkelig godt.
  • Du kan også lave en mellemting, og servere kagen med en hjemmerørt råcreme, at flødeskum med lidt cremefraiche rørt i.

 

Velbekomme og god appetit!

 

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.