Sød bærsauce med sommerens røde bær – perfekt til desserten!

Den danske sommer er endelig over landet, hvilket betyder at bærsæsonen er på sit højeste. Alene af det bugnende udvalg af danske bær og frugter, er sommeren en af mine yndlings årstider. Sammen med forår, efterår og vinter selvfølgelig 🙂 Faktisk har jeg overhovedet ikke nogen favorit, men er vild med hver af de fire årstider. Hver af dem byder på hver deres fantastiske råvarer, herlige vejrskift og hyggelige stunder. Men nu er det altså sommer, og det nyder jeg fuldt ud!

For at fejre, at sommeren har bragt en masse dejlige, danske bær med sig, skulle de selvfølgelig også bruges til lidt lækkert. Den anden aften havde jeg gæster til aftensmad, og så var anledningen der! Jeg elsker at kræse lidt ekstra for mine gæster, og derfor skulle de forkæles med danske sommerbær i en lækker, sød bærsauce. Desserten bestod af en lækker, mørk chokoladekage, lidt vaniljecreme og denne herlige, søde bærsauce. Bærsaucen er super enkel, virkelig hurtig at lave, og smager fantastisk. Derudover kan den bruges til meget mere end bare dessert, så hvorfor ikke?

En sauce – et hav af variationsmuligheder:

Det bedste ved denne bærsauce er, at den faktisk sagtens kan laves både sommer og vinter. Supermarkederne har efterhånden et virklig godt udbud af bær, både friske og på frost. Og selvom bærrene kommer fra frost, kan de sagtens bruges i denne søde bærsauce. Så kan du få smagen af sommer, hele året, og det er da skønt! Derudover kan du bruge stort set alle typer af bær. Du behøver altså langt fra, at bruge netop de som jeg brugte. Derfor er denne bærsauce også meget madspildsvenlig, og kan varieres i det uendelige. Du behøver altså ikke at købe præcis de bær jeg har brugt. Du kan sagtens bruge nogle andre, eller justere op og ned på indholdet, alt efter hvad du har.

Brug hvad du har, eller hvad du bedst kan lide:

Som et eksempel, har jeg tidligere lavet denne sauce af jordbær, blåbær og frosne hindbær, og den var virkelig god! Jeg har også lavet bærsaucen af supermarkedets bærmix på frost, og det fungerede også fint. Dog kan jeg meget godt lide blandingen af både friske bær og nogle fra frost. Dette skyldes, at bær mister deres tekstur ved nedfrysningen, og derfor ikke har så meget bid i, når de bliver optøet igen. Man kan med andre ord godt opleve det hele som en lidt blød affære. Derfor er det super fint at kombinere det lidt. Du kan dog sagtens bruge den pose frosne bær fra fryseren alene, så opnår du en mere flydende sauce, uden så meget bid i. Men saucen bliver bare endnu bedre, hvis du blander nogle friske bær i også. Men som altid, det er helt op til dig og indholdet af dine fryser og dit køleskab. Det vigtigste er som altid; brug hvad du har og brug det, som er i sæson, på den måde er du samtidig med til at stoppe spild af mad.

Med eller uden klumper?

Tip: Hvis du dog vælger at lave saucen udelukkende af bær fra frost, kan du med fordel blende den færdige sauce lidt. Jeg oplever at flere og flere efterhånden ikke kan lide frugtstykker (eller klumper, som de også kaldes) i f.eks. yoghurt eller marmelader. Hvis du serverer denne sauce, for nogle af dem, som ikke er så vilde med “klumperne”, kan du med fordel blende saucen før servering. Derved får du en mere cremet sauce, og smagen er den samme uanset. Jeg vil dog sige, at det er synd at blende saucen, hvis den er lavet af friske bær. Men det er selvfølgelig helt op til dig selv 🙂

 

Du skal bruge:

I denne sauce valgte jeg at bruge udelukkende friske bær. Kan det ikke lade sig gøre, eller skal du give en formue for de friske i supermarkedet, så køb dem fra frost. Eller bare nogle af dem, og spæd op med nogle friske bær. Men da det nu er sommer, havde jeg nem adgang til friske, lækre sommerbær, og brugte derfor udelukkende den friske variant. 

  • 200 gram hindbær
  • 200 – 300  gram jordbær
  • 100 – 200 gram blåbær
  • Evt. 100 gram solbær
  • 1 tsk vaniljesukker
  • En lille slurk sirup – gerne frugtsirup, men ellers bare almindelig lys sirup
  • Ca. 100 gram flormelis – efter smag.
    Tilsæt mere hvis du gerne vil have en sødere sauce.
  • Tip: Du kan evt. tilsætte 100 gram ribs til saucen også, men så skal du højest sandsynligt også tilsætte lidt mere flormelis.
    Du kan også tilsætte nogle rabarber, men disse skal dog koges i sukkerlage først.

Sådan gør du:

Når du laver denne frugtsauce af helt friske bær, er denne sauce i virkeligheden vanvittig simpel: Start med at skylle alle bærrene. Skær jordbær i mindre stykker, og hæld dem, hindbær og blåbær i en skål. Hvis du har andre eller flere typer bær, tilsætter du selvfølgelig også dem her. Drys med vaniljesukker, flormelis og sirup. Lad bærrene stå et øjeblik, og rør derefter rundt, så flormelis er fordelt jævnt over alle bærrene. Du skal bestemt ikke være ked af, hvis bærrene afgiver en smule væske, eller hvis nogle af hindbærrene bliver mast lidt. Det gør absolut ingenting, og giver kun en mere sammenhængende sauce. Smag frugtsaucen til – ønsker du den sødere, tilsætter du lidt mere flormelis eller sirup.

Tip: hvis du ønsker saucen en smule mere flydende, så tilsæt en sjat hyldeblomstsaft. Det giver en mere flydende konsistens og en skøn, sød og sommerlig smag.

Opbevering af saucen:

Den sauce holder sig ikke voldsomt længe, og kan højest gemmes i køleskabet i et par dage.
Derfor skal du helst lave saucen samme dag som servering.
Dog kan du sagtens lave den før, så skal du bare give bærrene et opkog. Hvis du gør dette, kan du gemme saucen i op til en uge i køleskabet. På denne måde smager saucen skønt på toppen af yoghurt eller skyren til din morgenmad.

Tip til servering:

Server saucen på samme måde som jeg: Til en god chokoladekage med en lækker råcreme til. Eller is, hvis du er mere til det.

Bærsaucen er også fremragende at servere til is, eller sammen med f.eks. en hjemmelavet islagkage – det smager virkelig godt!

Ellers kan du servere den som topping til en hjemmelavet panna cotta, en fromage eller ganske enkelt, med skyr, rørt op med vanilje og serveret med lidt ristede eller karameliserede nødder.

 

Velbekomme!

 

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.