Simple forretter: Vildt lækre, og super gode mod madspild!

Som I måske snart har opdaget, er jeg temmelig glad for at have gæster. Dette skyldes i særdeleshed, at jeg elsker at lave mad. For når der kommer gæster, skal madlavningen gerne have lidt ekstra kærlighed. Men bare fordi man skal lave gæstemad, behøver det altså ikke at sprænge budgettet! Man kan sagtens lave lækker gæstemad, uden at det bliver særlig dyrt! Så længe du er en smule kreativ, bruger hvad du har, og tænker en smule nyt ind, så går det sagtens.

Gæstemad behøver ikke at være dyr og besværlig

Når man skal have gæster, kræver de jo i virkeligheden ikke det store. De fleste vil bare gerne have noget mad, som smager godt, og som får dem til at føle, at der er blevet tænkt på dem. I virkeligheden handler det jo bare om at føle sig velkommen, og det gør man vel ikke, hvis man ved, at værtinden har knoklet og stresset rundt i flere timer før besøget, og faktisk slet ikke orker at man er der. Derfor er jeg stor fortaler for simpel og lækker gæstemad. Som langt fra behøver at være kedelig!

Bare du er en lille smule kreativ, og ikke er bange for at prøve lidt nyt. Og gæstemad kan altså sagtens bestå at “rester”. Altså de rester at grøntsager og lignende, som er i køleskabet, og du ikke lige har fået brugt til noget andet. F.eks. som den pakke frosne rejer og bundet af asparges jeg havde tilovers. Det blev til en super lækker og simpel forret, og jeg fik ryddet op i min fryser og køleskab. Det er da smart, billigt og super nemt! Og så er det samtidig super godt i kampen om at stoppe spild af mad!

Her er et par ideer til forretter, som jeg selv har serveret for gæster. Begge varianter var super simple, hurtige og lette at lave. Og ingen af dem krævede den helt store indkøbstur. Faktisk kunne begge varianter laves at råvarer jeg allerede havde i mit køkken. Hvis du ikke er helt så heldig, så lover jeg, at indkøbsturen er hurtigt overstået, for ingredienslisten er temmelig kort for begge forretter. Her kommer to af mine favoritter, når gæsterne skal forkæles – med “rester”:  🙂

Rejespyd med asparges:

Sidst jeg havde gæster, var jeg fuldstændig tom for ideer til menuen.. Heldigvis varede det ikke ret længe, for jeg gjorde som jeg altid gør, når jeg skal i køkkenet. Jeg gennemgår hvad jeg har i fryseren og køleskabet, og lader mig inspirere af råvarerne. Med andre ord, finder jeg på menuen, ud fra de råvarer jeg har. Når menuen så er nogenlunde fastlagt, går jeg på indkøb, og køber de få råvarer jeg mangler.

Sidst fandt jeg en pakke rejer på frost, og et bundt asparges i køleskabet, og det kunne jo hurtigt forvandles til rejespyd med asparges. En lækker lille forrest, som er vanvittig simpel at lave, og som ikke engang krævede en tur i supermarkedet! Og de var et kæmpe hit! Netop fordi det var noget nyt og enkelt, men smagte super godt. Og så tog spyddene ingen tid at lave, og var billige, da jeg allerede havde råvarerne – det er da bonus for kokken, ikke? Jeg serverede spyddene med en lækker dressing og lidt godt brød. Mere behøver der faktisk ikke til, før du har en skøn forret.

Du skal bruge:

  • 1 pakke kæmperejer, enten rå eller kogte.
    gerne med hale, og gerne fra frost, det er underordnet.
  • 1 bundt asparges – gerne nogle med tyk stængel
  • Saften fra ½ citron
  • Smør til stegning
  • Salt
  • Friskkværnet peber

Dressing og godt brød til servering

Sådan gør du:

Start med at optø rejerne helt. Skyl asparges og bræk det nederste, hårde stykke af dem. Skær aspargsen i passende stykker, så de har nogenlunde samme længde som rejerne. Tryk skiftevisasparges og rejer på en spyd (træ eller metal, det er underordnet). Vær lidt forsigtig når du trykker aspargsen på spyddet, da de nemt kan brække.

Varm en pande, så den er gennemvarm. Smelt en klat smør på panden, og lynsteg spyddene på panden. De skal kun have ca. et minut på hver side, ellers bliver rejerne seje og kedelige, specielt hvis du bruger varianten, som er kogt (de lyserøde). Bruger du den rå variant (de grå), skal de steges til de er lyserøde, og ikke længere. Når spyddene er stegt, tager du dem af varmen, og drypper med en smule citronsaft, salt og peber.

Server med en god dressing (gerne med friske krydderurter – det passer super godt til) og lidt godt brød.

Asparges/ Broccoliasparges stænger med parmaskinke og butterdej:

Tidligere har jeg lavet denne lækre variant som forret til mine gæster, og det var et kæmpe hit! Du kan sagtens bruge almindelige asparges, men jeg havde en pakke broccoliasparges, som jeg derfor gerne ville have prøvet af, og det fungerede fremragende. Broccoliasparges er den nye krydsning mellem broccoli og almindelige asparges. De smager som almindelige broccoli, men har form og bid som en asparges, med en lille broccolibuket som hoved. De er lidt sjovere end almindelige asparges, men begge varianter kan bruges til denne forret, uden at det ændrer ret meget på smagen. I virkeligheden kan du også sagtens bruge lange grønne bønner, eller noget helt andet, kun fantasien, og indholdet i dit køleskab sætter grænsen.

Du skal bruge:

  • 1 bundt (ca 10 – 12 stk) asparges, eller broccoliasparges
  • 2 pakker parmaskinke (så du har 6 hele skiver)
  • 3  – 4 butterdejsplader – fra frost – optøede
  • 1 æg, sammenpisket

Dressing og godt brød til servering.

Sådan gør du:

Læg de frosne buttterdejsplader ud på en bageplade i et lag og lad dem optø. Når de er optøet skærer du dem i tynde striber (ca 1 cm) på den lange led.

Skyl asparges/broccoliasparges og skær den seje del af bunden. Skør parmaskinken over på midten, så du får 2 stykker ud af hver skive. Du kan selvfølgelig også bruge en hel skive på hver asparges, men det kan godt blive lige voldsomt nok.

Rul først parmaskinken om en asparges / broccoliasparges. Rul derefter en strimmel butterdej, helst uden at trække for meget i den. Aspargesen begøver ikke at være dækket, det er tilstrækkeligt at butterdejen er “tvistet” om, så den kun dækker halvdelen af stænglen – se billedet, det giver nok bedre mening sådan 🙂

Rul parmaskinke og butterdej om alle asparges / broccoliaspargesstænglerne og læg dem på en bageplade. Pensl dem alle med sammenpisket æg på alle sider, så får de en flot gylden farve.

Bag stængerne i en forvarmet ovn ved 175 garder varmluft i ca. 10 – 15 minutter, eller til butterdejen er puffet op og blevet gyldenbrun og sprød.

Server asparges stængerne med en god dressing og lidt godt brød til.

 

 

Gæstemad behøver altså ikke at medføre madspild!

Der er selvfølgelig tusindvis af retter, som er rimelig simple, men stadig super lækre som gæstemad eller forret. Men det behøver altså langt fra at være besværlig, dyrt eller at medføre madspild. Og du kan sagtens bruge de råvarer som du “lige har fået tilovers”. For det betyder jo ikke at råvarerne er dårlige, kedelige eller at du er en dårlig vært for dine gæster!

Ofte medfører det simpelthen madspild, at have gæster. Enten fordi man laver for meget, fordi der for guds skyld skal være nok(!) Eller fordi man gerne vil prøve den der nye, lækre opskrift af, som indeholder en hel masse ingredienser. Ingredienser som man ikke normalt køber, og derfor ikke ved hvad man skal bruge til bagefter. For problemet med de opskrifter er, at man ofte kun skal bruge lidt, men man bliver jo nødt til at købe en hel pakke, og så står man tilbage med en halv pakke et-eller-andet, som man ikke ved hvordan man skal få brugt. Og dét er madspild i sin værste form! Så vær kreativ, og brug det du har, og spæd til, med det du mangler. Og lad ikke opskrifterne føre dig til at købe en hel masse råvarer, du aldrig får brugt resten af.

 

Held og lykke

Og velbekomme!

 

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.