Ryd-op-i-køleskabet tærte – Super simpelt og virkelig lækkert!

Jeg er kæmpe fan af at få brugt det hele; alle rester og enhver råvare i køleskabet, og det er virkelig slet ikke så svært! Du skal bare lære at tænke ingredienser på en lidt anden måde: Når du kigger i dit køleskab, skal du tænke; hvordan kan jeg få så mange af disse små-rester brugt, på samme tid? Jeg er kæmpe fortaler for at stoppe spild af mad, for både at stoppe det enorme ressourcespild, men også for at spare pengepungen en lille smule. Og så synes jeg bare det er sjovt at få det bedste ud af sine rester i køleskabet 🙂

Kend dine klassikere i kampen mod madspild:

I min kamp mod madspild har jeg selvfølgelig nogle gengangere, som du måske også vil opdage hvis du kigger lidt rundt på bloggen. Disse gengangere består af simple retter, som kan varieres i det uendelige, alt efter indholdet af ens køleskab. Disse retter kunne være en gryderet, pizza eller noget helt andet. Men retter, som tillader mange forskellige ingredienser, og en høj grad af variation. Det bedste ved disse gengangere er, at de kan varieres i det uendelige, og derfor aldrig behøver at være ens eller kedelige.

En af disse skønne gengangere, og mest fantastiske måder at få bugt med resterne på er tærten. Jeg elsker tærter! De er simpelthen så vidunderligt simple at lave – specielt hvis man benytter sig af nogle små genveje her og der. 🙂 Men tærten er en af mine reste-favoritter, da den egentlig kun indeholder helt få elementer: Bunden, fyldet og en æggemasse til at binde det hele sammen. Samtidig kan tærten både dresses op og ned alt efter behov. Det vil sige, at tærten både kan være fornem og glimrende gæstemad, fantastisk på en buffet, men også bare en simpel og hurtig aftensmad til en hverdagsaften.  Og det bedste er, at den både kan spises varm og kold, og derfor også kan pakkes i picnic kurven eller tages med på madpakken. Og har du fået lavet en tærte for meget, kan den sagtens fryses ned til en anden gang. Det er da mad, der er til at have med at gøre!

Herunder kan du se, hvad jeg brugte til min tærte. Men hvis du ikke har lige præcis disse ingredienser, så bare brug noget andet. Det handler jo om at få brugt sine rester, så bare brug hvad du har – det gjorde jeg, og det fungerede fremragende!

Egentlig ville jeg normalt have lavet en lækker fuldkornsbund, men jeg havde nogle plader butterdej i fryseren, som var blevet tilovers fra en anden gang, så dem brugte jeg i stedet. Det er ikke det sundeste, det ved jeg, men det var nemt, hurtigt, og samtidig super god udnyttelse af sine rester – Hvis jeg selv skal sige det 🙂

Til min tærte brugte jeg:

  • 3 plader butterdej, fra frost, optøede.
  • Ca. 100 gram champignon
  • 5 – 6 radiser
  • 2 forårsløg
  • Evt. et lille løg
  • Salt og peber
  • Et godt drys herbs de provence (krydderiblanding)
  • En bøffelmozzerella
  • 4 æg
  • Ca. 1 dl hytteost
  • Evt. en lille sjat mælk
  • Reven ost til gratinering (kan undlades)

Tip:

Jeg lavede tærten uden kød, men der kunne sagtens have været kød i. Hvis du ikke vil have tærten vegetarisk, kan du igen bruge stort set lige det kør du har, både kylling, skinke, hanburgerryg, pølse, oksekød eller svinekød. Hvis du har en rest steg, kan du også skære den ud i tern og komme den i tærten. Her er det virkelig kun din fantasi, og indeholdet af dit køleskab der sætter grænsen.

Sådan gør du:

Start med at rense radiser og champignon og skær dem ud i passende små stykker. Snit forårsløget og det lille løg fint, og bland det med de andre ingredienser. Krydr grøntsagerne med salt, peber og herbs de provence blandingen.

Læg den optøede butterdej i et smurt, ildfast fad. Man kan sagten bruge helt almindelig tærtedej, men nu havde jeg lige lidt butterdej tilovers, som skulle burges til et eller andet. Men det er en super nem genvej til rigtig hurtig mad, at bruge butterdej, og derved springe over processen af at lave en tærtedej – selvom det nu heller ikke kræver det store. Men har du lidt butterdej – eller er du bare vild med en lækker, luftig og sprød kant, så brug butterdejen. Ellers kan du sagtens lave tærten med en almindelig, lækker tærtedej.

Når tærtebunden er lagt i det indfaste fad, hælder du det krydrede grøntsagsfyld over bunden (i mit tilfælde bestående af radiser, champignoner, forårsløg og et almindeligt løg). Dernæst skar jeg bøffelmozerellaen ud i små tern og lagde den oven på grøntsgasfyldet. Hvis du ikke har en bøffelmozerella, kan du sagtens bruge almindelig, revet ost, eller helt undlade osten i tærten.

Dernæst er du klar til at røre æggemassen sammen: Slå æggene ud i en skål og pisk det sammen med hytteosten og eventuelt lidt mælk, hvis du gerne vil have en lidt mere flydende æggemasse.

Hæld æggemassen over fyldet, så fyldet er dækket. Drys eventuelt med lidt reven ost, eller lidt rasp for at få en sprød overflade.

Bag tærten ved 200 grader varmluft i ca 30 – 40 minutter, eller til den er gyldenbrun på toppen, og æggemassen er helt stivnet.

 

 

Tip til servering:

Server tærten med en lækker, sprød, grøn salat

 

Velbekommen!

 

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.