Rocky road konfekt lavet af konfektrester – få brugt alle de sidste lækkerier

Jul er en af mine favorit højtider, med alt hvad den bringer med sig. Jeg elsker traditionerne omkring julen, og alle de hyggelige traditioner, man hygger med igen og igen. En af de bedste traditioner, er dagen hvor der skal laves julekonfekt og bages julesmåkager. I år lå den dag ret tidligt i december, men det blev det bestemt ikke værre af, for så havde vi allesammen meget bedre tid til at mæske os i de mange gode julelækkerier.

Afprøv noget nyt, det kan hurtigt blive en kæmpe succes:

Normalt plejer julekonfekten at bestå at en håndfuld klassikere, som der helst ikke skal pilles for meget ved. Men i år sneg der sig en ny variant ind, og det bliver bestemt ikke sidste gang! Jeg så opskriften i et magasin, og søgte derefter lidt på nettet for at kigge på andre opskrifter. Af min research fandt jeg ud af, at der åbenbart er rigtig mange måder at lave rocky road konfekt på, og det passer jo lige ind i min filosofi, for jeg er generelt ret dårlig til at følge en opskrift til punkt og prikke. Jeg falder altid over en eller anden råvare eller ingrediens, som jeg synes, at man sagtens kan komme i opskriften. Oftest roder jeg skuffer og skabe igennem før jeg går igang med en opskrift, og tager alle de ting ud, som jeg mener, burde kunne indgå, og så prøver jeg mig frem. Og for det meste går det altså rigtig godt. For jeg er vild med at prøve opskrifter af, men for det meste med variationer og andre råvarer end udelukkende dem, der står på ingredienslisten.

Brug det hele, også resterne:

Jeg går nemlig meget op i at få brugt alle de råvarer jeg har derhjemme, og derved være med til at stoppe spild af mad. Ikke kun fordi jeg synes det er sjovt og til tider udfordrendene, men også fordi det er en helt vildt vigtig sag. For vi skal brugde de råvarer der bliver produceret. Mad skal bruges og ikke smides i skraldespanden. Og heldigvis er Danmark blevet meget bedre til at undgå madspild, men specielt her op til jul kniber det for de fleste. For julefrokosten, julemiddagen eller julehyggen skal bare ikke mangle noget. Og det er selvfølgelig også rigtigt, men det behøver ikke at betyde at der skal opstå madspild. Man kan altså sagtens have en skøn og overdådig middag, uden at skulle smide resterne ud! Så længe man bare tænker en lille smule over, hvordan eventuelle rester skal bruges. Og hvis det uheldige sker, at du har købt for stort ind, så del din overskudsmad, så andre kan få glæde af det. Hvis du gerne vil dele dine rester, kan du bruge onlinetjenesten DelDinMad

Nå, men tilbage til Rocky road konfekten: 

Som skrevet længere oppe, er der mange udgaver af rocky road konfekten. De fleste af opskrifterne indeholder marcipan, chokolade og skumfiduser. Men hvorfor ikke udvide listen med lækkerier en smule? Jeg lavede disse lækre rocky road konfektstykker som det sidste, den dag jeg lavede konfekt. Det passede perfekt, for så kunne jeg få brugt de sidste rester af lækre ingredienser, der var blevet tilovers i de andre slags konfekt.

Du skal bruge:

  • 125 gram dronningemandler
  • 100 gram skumfiduser
  • 100 gram marcipan
  • En håndfuld saltede peanuts
  • Et lille stykke nougat (kan undlades)
  • 150 – 200 gram mørk chokolade – eller lys chokolade, hvis du er mere til det
  • Evt. et lille drys salt (kan undlades, men giver et lækkert pift til alt det søde)

Tip:

Som nævnt, brugte jeg bare nogle resterne af det jeg alligevel havde tilovers fra konfektlavningen. Så man behøver altså slet ikke at brugde de råvarer som jeg brugte. Man kan sagtens bruge andre lækkerier, som fx andre typer at juleslik, juleskum, nødder og eventuelt tørrede frugter. Men tænk gerne over, at der helst skal være noget sprødt, noget sødt og noget blødt og gerne også noget som giver en smule kant, som fx en smule slat eller andet. Bare gerne et eller andet som giver et lille pift til konfekten.

Sådan gør du:

Det er simpelthen så dejlig simpelt:

Smelt chokoladen over vandbad.

Skær alle de resterende ingredienser hele til, så det har nogenlunde ens størrelse. Det vil sige at dronningemandlerne lige skal have et snit på midten, så de bliver grofthakkede. Skumfiduser og marcipan må gerne have nogenlunde mål på 0,5 x 0,5 – eller mindre, hvis du hellere vil have det.

Bland det hele sammen i en stor skål. Hlæd chokoladen over og rør det hele godt sammen. Kom massen i en mindre bradepande eller en plasticform, beklædt med bagepapir. Tryk massen ned, så den bliver formet efter bradepanden, og så den får en nogenlunde plan flade.

Lad chokoladen størkne køligt i mindst 30 minutter. Når chokoladen er størknet, tages hele rocky road stykket ud af pradepanden, og det skæres ud i passende, mundrette stykker med en stor, skarp kniv.

 

Serveres:

Med en god kop kaffe eller sort the, og gerne i rigelige mændger!

 

Velbekomme og rigtig god jul!

 

 

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.