Reste-wok med rejer og masser af grøntsager

Jeg er kæmpe fan af det asiatiske køkken og i særdeleshed wokretter. De er så super nemme, kan varieres i det uendelige og kan smækkes sammen på ingen tid i en travl hverdag. Samtidig kan retten varieres i det uendelige, så det næsten er umuligt at blive træt af den. Du kan bruge kylling, rejer, oksekød eller hvad du lige har, ligesom der heller ikke findes nogle regler for grøntsagerne. Derfor kan retten også altid laves på en ny måde eller i en ny variant, hvilket også gør wokretten super madspilds-venlig! Og hvem vil ikke gerne være med til at stoppe spild af mad? Specielt hvis det betyder super lækre aftensmad af næsten lige præcis det du allerede har i køleskabet. Jeg er i hvert fald kæmpe fan!

I denne variant brugte jeg derfor også grøntsager, som måske ikke altid lige står forrest i køen når man tænker på den traditionelle asiatiske wokret, men resultatet blev alligevel overraskende godt! Jeg havde en halv pose kæmprejer i fryseren, en enkelt squash, en håndfuld cherrytomater, et bundt forårsløg og en rød peber i køleskabet, og jeg var i humør til at eksperimentere lidt. Samtidig ville jeg gerne have ryddet lidt op i køleskabet, og så lå svaret lige for: Reste-wok!

Det skønne ved wok er nemlig også, at wokretter ofte er ret krydrede (eller det er de i hvert fald hos mig!). Det betyder dog selvfølgelig ikke, at man skal lave dem mere kryderede end man har lyst til. Også her kan man variere og smage til, så retten bliver præcis som du bedst selv kan lide den. Bare prøv dig frem, og find din helt egen favorit variant!

Til min wokret brugte jeg følgende:

  • Olie til stegning
  • En klump ingefær på størrelse med en tommelfinger – jeg brugte en teskefuld frisk, reven ingefær
  • 2 – 3 fed hvidløg, finthakket
  • ½ – 1 frisk chili, finthakket
  • En halv pose kæmperejer – optøede
  • 1 squash
  • 1 – 2 håndfulde cherrytomater
  • 1 bundt forårsløg
  • 1 rød peberfrugt
  • Salt & peber
  • 1 – 2 spsk rød karrypasta – kan købes i asiatiske specialbutikker eller større supermarkeder
  • 4 6  spsk soyasauce
  • Evt. en dl. kokosmælk eller madlavningsfløde hvis du ikke har kokosmælk
  • 2 – 3 plader nudler, kogte. Jeg brugte fuldkornsvarianten som kan købes i langt de fleste supermarkeder

Sådan gør du:

Start med at snitte alle grøntsagerne så de har nogenlunde samme størrelse, forårsløgene skal dog helst snittes lidt finere. Når grøntsagerne er snittet stiller du dem bare til side, de skal først på panden senere.

Stil en stor pande eller en wok på komfuret og varm den godt igennem. Hæld olie på panden og kom fintsnittet ingefær, hvidløg og chili på panden – hvis du ikke har frisk chili kan du også sagtens bruge 1 – 2 teskefulde tørre chiliflager. Når panden er godt varm og krydderierne er hældt på, kommer du de optøede kæmperejer på panden og svits dem af. Husk at rejer ikke skal have ret meget mere end et par minutter – de skal kun lige blive lyserøde. Hvis de får for meget bliver de seje og gummiagtige, og så er der ikke ret meget sjovt ved dem. Når rejerne er blevet svitset og er lyserøde, tager du dem af varmen og stiller dem til side.

Hæld lidt ny olie på panden og varm den godt op igen. Når panden er varm svitser du grøntsagerne af. Når grøntsagerne er svitset af kryderer du grøntsagerne med salt, peber og karrypastaen. Derefter hælder du soyasaucen og kokosmælken ned i panden og lader det hele simre lidt sammen. Vend derefter rejer og de kogte nudler med grøntsagerne og smag det hele til og juster derefter eventuelt med lidt salt, peber, soya eller chili.

 

Servering:

Server wokken med det samme, og gerne i store skåle. Og skal det være ekstra lækkert serverer du wokken med en lys øl og en chiliolie man kan dryppe ovenpå, så kan man selv smage wokken til alt efter hvor stærk man vil have den.

 

Velbekomme!

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.