Pirogger med oksekødsfyld – af en rest kødsauce

Pirogger er en af de ting, jeg først rigtigt har fået øjnene op for her for nyligt. Det er egentlig en skam, for pirogger en jo fremragende! Det skønne er, at man kan kommer alle mulige slags fyld i sine pirogger, og kan på den måde komme af med en lang række af sine rester, og få lækre pirogger ud af det. Samtidig er pirogger super nemme at lave og er en super god måde at pifte madpakken op på.

Til mine pirogger burgte jeg en rest kødsauce, jeg havde tilovers fra aftensmaden dagen før. Men egentlig kan man jo fylde hvad som helst i sine pirogger. Jeg har forsøgt med flere forskellige typer fyld bl.a.: kylling og spinat, spinat og feta, skinke og ost, kylling, majs, ost og salsa – for bare at nævne et par af favoritterne.

Pirogger er egentlig bare brød med fyld – i alt sin enkelthed. Du kan fylde stort set hvad som helst i dine pirogger, alt efter humør og indholdet af dit køleskab. På den måde er pirogger jo super skøn restemad, for man kan komme af med mange af sine smårester, og på den måde være med til at stoppe spild af mad – i det mindste i sin egen husholdning.

Brug hvad du har og find din egen favorit

Til mine pirogger burgte jeg en rest kødsauce, som egentlig mest af alt blev lavet af alle de grøntsager jeg havde derhjemme, spædet op med nogle dåser konserves. Du behøver altså slet ikke at blande alle de grøntsager, som er nævnt i opskriftlisten herunder, i din kødsauce. Du kan bruge netop de råvarer du har derhjemme, eller dem du selv foretrækker i din kødsauce. Det er ikek så vigtigt. Men kødsauce er en super god måde at få brugt de sidste grøntsagsrester på, for man kan ‘skjule’ rigtigt mange grøntsager i sin kødsauce – uden at det bliver opdaget 🙂

Dej til pirogger: (14-16 styks)

  • 50 g gær
  • 5 dl mælk
  • 40 gr sukker
  • 60 gr smeltet/blødt smør
  • 2 tsk salt
  • 250 gr fuldkornsmel
  • 600 gram hvedemel
  • Æg til pensling

Fremgangsmåde:

Rør gæren ud i mælken. Når gæren er opløst tilsættes sukker, smeltet smør og salt. Når det hele er blandet godt tilsættes melet, lidt efter lidt til dejen er sammenhængende og smidig. Ælt dejen grundigt igennem, mindst i 5 minutter, så en bordplade drysset med mel.

Lad dejen hæve i ca 1 time et lunt sted i køkkenet.

Efter dejen har hævet, slås dejen ned og æltes igennem igen. Del den op i fire lige store stykker. Rul hvert stykke (en ad gangen selvfølgelig) ud på en bordplade drysset med mel. Skær dejen i lige store stykker, trekanter eller cirkler. Der burde blive mindst 4 stykker af hver af de fire dejklumper.

Fyld hvert stykke udrullet dej med netop den type fyld du allerbedst kan lide (se eksempler til andet fyld længere nede på siden).

Kødsauce:

  • 500 gr hakket oksekød
  • 1 løg
  • 100 gr champignon i skiver
  • 100 gr rød peber i tern
  • 100 gr reven gulerød
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1 dåse blandede bønner – Jeg brugte bønnemix fra Bonduelle
  • En god sjat rødvin
  • Salt og peber
  • Evt. lidt vand
  • Olie til stegning
  • 250 gram reven ost – helst mozzarella eller cheddar

Fremgangsmåde:

Snit løget fint og svits dem af i en stor gryde. Tilsæt champignonerne, som er skåret i tynde skiver. Når løg og champignoner er brunede tilsættes det hakkede oksekød.

Når kødet er blevet brunet tilsættes de resterende ingredienser. Hvis kødsaucen er for tør tilsættes noget mere vand. Lad det hele simre på komfuret i mindst en halv time. Smag til med salt og peber og eventuelle andre krydderier.

Når kødsaucen skal bruges på denen måde, spm fyld i pirogger, er det meget godt at saucen ikke er alt for flydende. Den må med andre ord gerne være temmelig ‘tør’, så al saucen ikke flyder ud under bagning. Hvis saucen er alt for flydende, kan piroggerne også godt gå hen og blive en smule klæge i det og det er ikke så spændende.

Kom en stor spiseske oksekødssauce på midten af hver dejstykke. Drys med en smule reven ost.

Fold dejen om fyldet og tryk siderne godt sammen, gerne med en gaffel.

Kom piroggerne over på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl piroggerne med sammenpisket æg og bag dem i ovnen ved 150-175 grader i almindelig ovn.

 

Tip til hurtigere variant:

Er tiden knap kan du sagtens lave en langt hurtige udgave af piroggerne med kødfyld.:

Brug en færdiglavet dej fra køledisken i supermarkedet – pizzadej eller tærtedej er super fint. Nogle gange kan man også købe dej til pølsehorn, den er også super fin.

Så er det bare at fylde pizzadejen med kødsaucen og lukke piroggerne sammen, og voila, så er der færdige pirogger i en håndevending!

 

 

Variation til fyld af pirogger:

Som tidligere skrevet, kan du fylde hvad som helst i dine pirogger – alt efter humør, smag og indhold i køleskabet. Derfor får du her nogle af mine favoritter:

Helt enkel oksekød:

  • 500 gram hakket oksekød
  • 1 fintsnittet løg
  • 1 fed fintsnittet hvidløg
  • 1 dåse hakkede, flåede tomater
  • Salt og peber
  • Olie til stegning
  • Krydderier – brug dine egne favoritter. Eventuelt chiliflager, paprika, oregano, basilikum eller noget helt andet.
  • 200 – 250 g reven ost – helst mozzarella eller cheddar

Brun oksekødet med  løg og hvidløg. Tilsæt flåede, hakkede tomater og lad det koge sammen. Smag til med salt, peber og eventuelt andre krydderier, brug dem du bedst kan lide.

Drys oksekødet med en smule smeltet ost før du lukker piroggerne. Hvis det skal være rigtig lækkert kan du også tilsætte en smule pepperoni skåret i små stykker. På den måde får du nærmest en hel lille pepperonipizza med på madpakken.

Skinke og ost:

  • 1 pakke skinke i strimler – eller en rest skinke fra gårsdagens aftensmad – skåret i tern
  • 1 pakke revet ost – eller en stump ost fra køleskabet, revet

Skinken fyldes i piroggerne og drysses over med ost. Evetuelt kan du ligge skinke og ost oven på en smule tomatsauce, tacosauce eller tomatpure.

Tomat, ost og pepperoni:

  • 1 glas tacosause eller anden tomatsauce
  • 1 pakke reven ost – helst mozzerella eller cheddar
  • 1 pakke pepperoni, skåret i små stykker

Kom en spiseskefuld tomatsauce på pirogbunden. Drys med en smule ost og læg et par stykker pepperoni på toppen før piroggen lukkes.

Skinke og spinat

  • 1 pakke skinke i strimler
  • 200 gr hakket, frossen spinat – optøet og drønet
  • 125 gr frisk mozzarella

Skinken fordeles i piroggerne sammen med den optøede spinat fra frost. Ovenpå ligges tynde skiver af den friske mozzarella.

Spinat og feta

  • 200 gr hakket, frossen spinat, optøet og drænet
  • 125 gr feta, drænet vægt
  • Salt og peber

Rød spinat og feta sammen og smag til med salt og peber og fyld piroggerne med spinatblandingen.

 

Tip til opbevaring:

Alle piroggerne kan sagtens fryses ned efter bagning. Lad dem dog lige køle af på en bagerist, så de er kolde ved nedfrysning.

På den måde har du altid lidt lækkert i fryseren til at forkælde madpakken på en trist og grå mandag 🙂

 

Velbekomme
Og rigtig god bagelyst!

 

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.