Pasta med ørred, grønkål, feta, citron og urter

Det kan efterhånden ikke være en overraskelse for nogen, at min livret er pasta. Jeg kiggede for nyligt mine opskrifter igennem her på bloggen og fandt ud af, at næsten halvdelen af mine opskrifter indeholder pasta. Men hvad kan man gøre, jeg er simpelthen bare vild med pasta! Pasta er en af de letteste retter at lave, det tager ingen tid at tilberede, og kan bruges på et utal af måder. For selvom mange af mine opskrifter indeholder pasta, er ingen af dem ens. Udover pasta har jeg egentlig ingen præferencer i mad – jeg elsker stort set alle råvarer, bare de er lækkert tilberedt, og gerne på nye og spændende måder.

For nyligt faldt jeg over en ny feta variant med citron og urter, hvor der på bagsiden var en opskrift med laks, pasta. Det gav mig lyst til at hoppe hjem i køkkenet og eksperimentere lidt. Af det kom der denne lækre pastaret ud af. Jeg havde dog ingen laks, men faldt over et par ørredfilletter, der var på tilbud grundet datomærkning. Derudover havde jeg en pose finsnittet grønkål og et lille bundt forårsløg i køleskabet, som trængte til at blive brugt.

Spis fisk, to gange om ugen:

Langt de fleste spiser al for lidt fisk, og det er ærgerligt, for fisk er super sundt, smager himmelsk og er nemt at tilberede. Mange tror at fisk er besværligt at tilberede, og ved ikke hvordan de skal servere fisken. Men det er virkelig slet ikke så svært. Du kan nemlig sagtens bruge fisk i din almindelige hverdagsmad. Eksempelvis kan du bruge hvid fast fisk i din lasagne med tomatsauce og revet ost. Eller du kan lave en cremet lakselasagne med spinat. Du kan også spise fisk til frokost eller på madpakken. Prøv eventuelt en lækker pastasalat med tun, en cremet tunsalat med hytteost eller en lækker laksesalat med hytteost og rødløg. Opskrifterne ligger på bloggen, bare klik på linket, så kommer du direkte ind til opskrifterne.

Du skal bruge:

  • 200 – 300 gr pasta, gerne fuldkornspasta
  • 300 gr. ørredfilet, uden ben. Eventuelt kan laks eller anden fed fisk kan også bruges
  • 1 citron i skiver
  • Et drys groft salt
  • 200 gr. grønkål, finsnittet
  • 100 gr forårsløg, snittet
  • 100 gr oliven, finsnittet
  • En smule olie
  • 150 gr feta
  • 2 tsk dild, finsnittet
  • 1 tsk basilikum
  • 1 tsk persille, finsnittet
  • Saften fra 1 citron
  • Citronskal
  • Salt og peber

Sådan gør du:

Start med at koge pastaen efter posens anvisninger i saltet vand. Mens pastaen koger, kan du bage fisken i ovnen: Læg ørredfiletterne – eller laksefitetterne i et ovnfast fad, drys med groft salt og læg citronskiverne ovenpå. Bag fisken i 20 minutter ved 175 – 200 grader, eller til den er gennembagt. Dog skal den ikke overbages så den bliver tør og kedelig. Når der begynder at komme en hvid masse (med fast, skumlignende konsistens) ud af fisken – bare rolig, det er bare fiskens proteiner der begynder at sive ud, det er ikke spor farligt eller noget 🙂 – så har den fået nok.

Stil fisken til afkøling. Hæld vandet fra den færdigkogte pasta, men gem gerne lidt af vandet.

Kom en smule olie på en varm pande og steg den fintsnittede grønkål på panden. Når den er begyndt at tage en smule farve, kommes forårsløg (gem halvdelen til at pynte med før servering) og oliven også på panden. Når det hele er blevet stegt en smule, hældes grøntsagerne i en stor skål. Hæld også fetaosten, skåret i tern, i skålen, og rør sammen. Kom krydderurterne, citronsaft og citronskallen op i skålen og rør dem godt sammen med grøntsagerne og fetaosten.

Riv fisken fra hinanden med to gafler og kom fiskekødet op i skålen sammen med den kogte pasta. Rør det hele sammen og smag til med salt og peber. Hvis retten mangler en smule væde, kan du hælde lidt af pastavandet ned i skålen. Drys resten af forårsløgene på toppen af retten og server straks.

Tip:

Har du en håndfyld tomater i overskud, klæder det retten rigtigt godt med en håndfyld halverede cherrytomater. Hæld dem på panden sammen med grønkålen, og tilbered ellers opskriften som ovenstående.

Server eventuelt retten med en smule godt brød til.

 

Prøv dig frem, og få brugt alle resterne

Jeg er kæmpe fortaler for at få brugt alle mine rester, så jeg undgår at smide mad ud. Det resulterer ofte i nye retter og opdaterede udgaver af ellers traditionelle retter. Men det er spændende at udfordre sig selv engnag imellem. Og frem for alt, så hader jeg at smide mad ud, og gør derfor alt hvad jeg kan for at stoppe spild af mad. Jeg gør det selvfølgelig mest fordi jeg synes at det er spændende og sjovt, og fordid et er en god sag. Og fordi der efterhånden er gået sport i det. For selv de helt små ting tæller: I bund og grund handler det nemlig udelukkende om at få brugt resterne, og ikke købe mere, end du kan få brugt. Og hvis du alligevel har købt for meget, så del dit overskud af mad gennem organisationer som DelDinMad. Det kan du jo lige så godt gøre, så andre kan få glæde af de råvarer, som måske alligevel ville ende i din skraldespand.

 

Held og lykke – i kampen mod madspild!

Og velbekomme

 

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.