Hvorfor lige madspild?

Velkommen til!

Så har jeg startet min egen blog, og er derved også trådt ind i rækken af tusindvis af bloggere rundomkring i landet. Dog er mit fokus måske ikke det mest normale for en 23 årig pige, men det er en sag der ligger mit hjerte meget nær, nemlig madspild.

Jeg har altid elsket at lave mad, men jeg er ikke så god til at følge opskrifter. Retterne opstår for det meste nærmest af sig selv, da jeg bliver inspireret af de råvarer jeg har i køkkenet, og hvordan jeg kan brugde dem på nye måder.

Derudover går jeg enormt meget op i madspild, og hvordan du kan undgå at smide mad ud, som sagtens kunne være brugt. For rester behøver bestemt ikke at være kedelige! Jeg har engang holdt en hel middag for 16 mand, hvor menuen udelukkende bestod af rester – og ingen opdagede at de sad og spiste rester.
Ofte er det her hemmeligheden ligger: Få gjort resterne spændende, lav små variationer, eller brug råvarerne på en ny måd. På den måde er der ingen der opdager at du serverer rester.

Rester behøver langt fra være kedelige

Jeg vil så gerne gøre op med begrebet ‘rester’, for hvorfor skal rester være noget kedeligt? For det er det langt fra! En rest pasta kan blive til en lækker pastasalat. Et par champignoner og lidt forårsløg kan blive til fyldet i en kalkun, og næsten alle typer grøntsager kan snittes fint og blandes i en couscous salat, der passer glimrende som tilbehør til det meste.

Det vigtigste er bare, at forsøge at tænke råvarerne ind i nye sammenhænge, end den du sidst brugte den i. Hvis du f.eks. sidste gang kogte bønnerne, hvad så med at lynsvitse dem denne gang? Eller komme dem i en gryderet? Eller blande dem i en grøntsagssauce? Mulighederne er mange! Men jeg oplever rigtigt ofte, at man oftest laver en 7-10 forskellige retter, fordi det er så nemt, og dem kan hele familien lide. Men det er da også lidt kedeligt i længden. Prøv at tænk råvarer ind i nye sammenhænge, og pørv dig frem. Det går stort set aldrig så galt, at det bliver helt uspiseligt 🙂

Lidt om mig:

Jeg hedder Rikke Bolding, er 23 år og bosiddende i Kolding. Jeg har altid elsket at lave med, og har det også allerbedst når jeg står i mit køkken, som er mit absolutte yndlindsrum, hvor inspirationen får frit løb. For jeg elsker at trylle i mit køkken, og specielt når jeg kan forvandle overskuds-ingredienser og rester om til nye lækre retter.

Ofte går jeg i køkkenet uden nogen videre plan eller opskrift, og lader mig inspirere af de ingredienser og råvarer jeg finder i køleskabet. Jeg tænker hele tiden ingredienser på nye måde og i andre sammenhænge end den jeg brugte sidst. For bare fordi jeg brugte peberfrugter i gryderetten i går, kan jeg jo sagtens bruge dem på en ny måde i dag; fx fyldte som tilbehør til kylling. Der er masser af muligheder. Og jeg kan bedst lide at bruge råvarerne på en anden måde end sidst. Og jeg elsker, når jeg kan bruge alle råvarerne i køleskabet, så intet går til spilde.

Jeg har egentlig også altid gået meget op i at få brugt det hele, så intet går til spilde. Det er specielt gældende når jeg laver mad, for jeg er ikke så god til madspild. Jeg synes simpelthen det er det største ressourcespild overhovedet! Det er så synd at smide mad ud, som ingenting fejler, bare fordi det er blevet i overskud. Derfor er jeg vild med den nye tendens, som netop sætter fokus på madspild, og hvordan dette kan udgås. For det er netop også formålet med denne blog: Hvordan du selv kan undgå madspildet i hverdagen, og tips, tricks, inspiration og opskrifter, der kan hjælpe dig på vej.

 

Rigtig god fornøjelse!

 

 

 

P.s. Hvis I synes om det jeg laver, må I også meget gerne give min facebook side et ‘like’. I finder den under Rikkes Rester

 

 

 

Foto: Af i-maGo.dk for Forbrugerrådet Tænk