Mine bedste tips til mindre madspild i hverdagen – som virker for mig

Som de fleste måske ved, går jeg temmelig meget op i at undgå madspild i hverdagen. Det er ikke på nogen måde for at være frelst, men jeg synes bare at det er vigtigt at gøre hvad man kan. Og det behøver virkelig ikke at være så besværligt! For de fleste handler det bare om at ændre en smule i sit mindset, så man sætter fokus på madspildet i hverdagen derhjemme. det gjorde jeg, og det har virket rigtig godt!

Det behøver ikke at være så svært, små skridt tæller også!

Ikke at der er noget revolutionerende i mine tips, men oftest handler det ikke om uvidenhed, men mere om at få ændringer tilpasset hverdagen. Kender du f.eks. ikke det med, at have planer, men som aldrig rigtigt bliver til noget? Sådan er der mange der har det med madspild.

Det er ikke fordi man ikke gerne vil undgå madspild, men det er måske en smule uhåndgribeligt. Eller også tænker man, at det er der nok nogle andre der går op i. Det er selvfølgelig også rigtigt, men jo flere der kommer med i kampen om at stoppe spild af mad, jo bedre! For hver og én, der kommer med i kampen om at stoppe spild af mad, er med til at komme tættere på målet om en verden uden madspild. Ikke at det kræver at vi allesammen stopper vores madspild 100 % lige nu og her, men ethvert tiltag er et skridt i den rigtige retning.

Her er et par af de tips, der virker for mig

Gem sommerens frugter og bær – frys dem ned og brug dem senere:

I år var det første år jeg forsøgte mig med hjemmelavede marmelader, og det var faktisk super nemt! Jeg fik en hel spandfuld blommer og æbler af mine forældre i sommers, og dem kunne jeg umuligt spise mig igennem på egen hånd. Derfor rensede jeg dem og kom dem i fryseren, indtil jeg senere havde fundet ud af hvad jeg ville bruge dem til.

Gør fryseren til din bedste ven:

Jeg er kæmpe fan af min fryser! Både til rester af aftensmaden, men også især til bær og frugter jeg har plukket gennem sommeren. I år har jeg frosset hindbær, der skal laves til marmelade, æbler, der skal koges til mos og laves til kager og blommer fra haven, der også skal koges til mos og marmelade. Ofte er det svært at finde tid til at henkoge og sylte bær og frugter ned, da det hele stort set er modent på samme tid om sommeren, hvor man måske ikke lige kan finde tiden til at henkoge bær og frugter. Derfor er det en rigtig god ide at rense og rengøre (samt fjerne eventuelle sten og skind) fra bær og frugter, før nedfrysning i fryseposer.

Hvis du ikke er den store fan af at koge mos eller marmelader, kan du også gemme sommerens bær til kager eller smoothies. På den måde er du altid halvejs i mål med en hjemmebagt kage eller en lækker smoothie, der kan forsøde din morgen, selv på en travl hverdag.

Skriv dato på – det hele:

Indrømmet, det er ikke en af de punkter jeg er allerbedst til – men jeg har heldigvis heller ikke verdens største fryser, så jeg kan stort set huske alle råvarerne, samt hvornår de blev lagt i min fryser. Men det er altså virkelig en god ide at skrive dato, samt hvad pakken indeholder, på alle poser, dåser og bøtter i fryseren. Det gælder både for dine brødpakker, kødpakkerne, men allervigtigst dine rester fra aftensmaden. For mad ser anderledes ud når den er frosset, og så kan kødsauce hurtigt kommer til at ligne en gryderet, men måske skulle du nu bruge resten af kødsauce til noget, og står nu med en ret, som viser sig at være noget ganske andet, og det kan være meget irriterende.

Køb datovarer – for hvorfor ikke? 

Datovarer er verdens bedste ide! Jeg ved godt at mange er lidt “bange” for datovarerne, men butikkerne må ikke sælge varer der er over dato. Varerne fejler altså absolut ingenting, og er ofte meget billigere end de almindelige varer. På den måde kan man også ende med at få nogle varer, man ellers ikke ville have købt, fordi de netop er lidt billigere end ellers.

Jeg kan ikke sige det tydeligt nok, datovarer fejler simpelthen ingenting, så benyt dig af de billigere varer, for guds skyld. På den måde får du billigere råvarer, og butikken slipper for at smide varerne ud. Det er da god madspilds stil!

Del supermarkedets pakker op:

Og dette tip gælder både for brødpakker, kødpakker, grøntsager, ost, pålæg eller noget helt andet. Specielt brødpakker og kødpakker indeholder oftest ret store mængder, som nemt kan blive for gammelt, hvis man skal spise sig igennem dem helt alene (hvis man altså kun er en i husholdningen – som mig, der bor alene). Specielt brød kan blive tørt og kedeligt, når man skal igennem en hel pakke, derfor deler jeg det ofte op i mindre pakker. På den måde kan man nå at spise brødet, inden det bliver tørt og kedeligt.

Det samme tip gælder for kød. Ofte er der tilbud på større mængder af kød, eksempelvis hakkekød, kyllingebryst eller stege. Det kan dog være en ret stor opgave at komme igennem, specielt hvis I ikke har en kæmpe familie. Derfor kan det være en rigtig god ide at dele pakken med kød op i mindre pakker, så du kan tage en pakke op af den størrelse din familie kan spise.

Brug grøntsagsresterne:

Der er hundrede måder at få brugt dine sidste grøntsagsrester på! Der er masser af gode retter, hvor man kan “gemme” en hel del grøntsager i, eksempelvis kødsauce, lasagne, en tærte, på en pizza, eller i diverse pastaretter – mangler du inspiration kan du kigge lidt rundt på denne side, der næsten udelukkende består at retter, der kan laves af diverse grøntsagsrester.

Alternativt kan du koge alle grøntsagerne sammen til babymos eller grøntsagssuppe. Du kan også koge grøntsagsfond af skrællen fra løg, hvidløg, gulerødder og kartofler, samt af de dele du normalt skærer fra dine grøntsager; toppen af dine tomater, bunden af dine porrer og forårsløg osv.

Du kan også tilberede din grøntsager og fryse dem ned, så de er klar til at komme direkte i retten. Eksempelvis kan du rive gulerødder, så de er klar til bolledej eller en kødsauce. Steg champignoner af, så de kan røres i gryderetten, kartofler kan skæres ud og krydres så de er klar til ovnen og så videre. det er kun din fantasi der sætter grænser – og størrelsen af din fryser!

Gendyrk dine grøntsager:

I ovenstående punkt skrev jeg, at du kunne koge top og bunden af dine grøntsager til en hjemmelavet grøntsagsfond, men der er også en anden, super lækker mulighed: Gendyrk dine grøntsager! Det er slet ikke så besværligt, og kræver kun en beholder og noget vand til at komme i gang.

Det letteste at starte med, er den nederste del af porrer og forårsløg. Skær de nederste 2-3 cm af bunden, og stil dem i et glas med rent vand og stil glasset lyst, gerne i en vinduskarm. Allerede efter en dag vil du kunne se at både forårsløg og porrestumperne er begyndt at vokse.

Du kan også stille bunden af dine salat i en skål med vand, den spirer præcis på samme måde som forårsløg og porrer. Hvis du har et par fed hvidløg tilovers, kan du ligeledes stille dem i et glas med en cm vand, den vil også skyde, og der kan du spise spiren, den er super lækker og smager lidt af forårsløg og hvidløg og er super god at drysse ovenpå dine retter.

Undgå at købe råvarer, du kun kan bruge i en enkelt ret:

Det kan måske lyde en anelse kedeligt, men ofte holder man sig til de råvarer man kender, og brugder dem i de retter man kender, ved at tilberede dem på den måde man plejer. Det kan selvfølgelig være spændene og interessant at afprøve nye retter og nye, spændende råvarer, men tænk dig om en ekstra gang før turen går til supermarkedet. For hvordan vil du få brugt den halve dusk salvie? Eller resten af den pose gulerødder, som du alligevel kun skulle bruge halvdelen af? Eller det halve glas med rødbedepesto?

Nogle gange skal man bruge en eller anden speciel råvare til en ny og spændende ret, men som du så ikke rigtigt kan få brugt resten af. Det er direkte madspild, så tænk en gang ekstra før du smutter i supermarkedet. Er der andre retter hvor den specielle råvare kan blive brugt i? Hvilke andre råvarer passer den nye råvare til? Har den lang holdbarhed, eller skal den bruges med det samme? Ved at tænke hver ny råvare igennem, kan du måske finde på nye og spændende muligheder med hver ny råvare, og på den måde undgå at smide maden ud.

Brød kan sagtens bruges, også selvom det er blevet tørt:

Har du et helt flütes liggende, som måske er blevet lidt tørt i kanten, kan du lynhurtigt friske det op, ved at væde brødet med vand, så det er vådt over det hele. Derefter kan du varme det i ovnen, og når det er lunet, er det igen sprødt udvendigt og blødt og lækkert i midten.

Er det dog blevet for sent at redde dig tørre brød, kan du skære det ud i mindre stykker, tren eller strimler. Læg brødstykkerne på en bageplade med bagepapir, drys med lidt olie og salt eller anden krydderi. Bag brødstykkerne i ovnen i ca. 10-12 minutter ved 150 grader, eller til de er lysebrune og sprøde. På den måde har du altid lækre, hjemmelavede brødcroutoner til dine supper eller salater. De kan gemmes i en lufttæt beholder hvor de kan holde sig sprøde i op til en måned. Du kan både lave croutoner af rugbrød, toastbrød, lyst brød og boller.

Du kan også lave dine egne ostebrød eller hvidløgsbrød af et par skiver tørt, eller daggammelt brød. Det giver lige lidt ekstra til aftensmaden, og det er super simpelt!

Hvis brødet er fuldstændig tørt, kan du køre det gennem en kødhakker og lave din egen hjemmelavede rasp. Det smager af væsentligt mere end raspen du køber i supermarkedet, og på den måde får du brugt al dit overskydende brød.

Pas på flerkøbstilbud:

Ofte er der tilbud hvis du køber flere. F.eks kan man ofte købe 10 bananer, men hvis du kun kan få spist det 7 bananer, hvorfor så købe 10, bare for at spare et par kroner? Specielt hvis du alligevel ender med at smide de sidste tre bananer ud, for så har du ikke sparet noget som helst. Så gå kun efter flerkøbstilbuddene når de giver mening for dig. Hvis I kun kan spise 7 æbler på en uge i din familie, så lad være med at købe 15, bare fordi de er på tilbud. Specielt frugt og grønt kan ikke holde sig frisk og lækker i flere uger af gangen, så køb kun det antal du har brug for, og køb hellere friske råvarer, lidt oftere. Så får du også friskere og mere lækre frugter og grøntsager.

Køb ikke mere end du rent faktisk kan få brugt, også selvom der umiddelbart er penge at spare. For hvis du alligevel ender med at smide det sidste af råvaren ud, har du ingen penge sparet, og på ingen måde undgået madspild. Så medmindre du har en måde at få brugt alle råvarerne på, så lad være med at benytte dig af flerkøbstilbuddene.

Del ud af dit overskud:

Hvis du alligevel ender med at købe varer, som du ikke kan få brugt, kan du dele den med andre. For hvorfor ikke dele dit overskud med andre, der måske godt kunne bruge dit overskud? En af mulighederne kunne være gennem netværket DelDinMad, hvor du kan uploade dine overskudsvarer, så andre kan få glæde af dem.

Du kan også glæde naboen med en æblekage, bagt af de rynkede æbler du alligevel havde liggende i køleskabet. Eller giv veninden et glas marmelade, af sommerens overskudsfrugt. Eller glæd svigerforældrene med et besøg og en omgang gryderet, af resterne i køleskabet. Det behøver ikke at være så svært, bare man tænker en lille smule ud af boksen, så går det hele faktisk meget lettere 🙂

 

 

Har I flere gode tips I vil tilføje?

Hvilke tips bruger du selv derhjemme? Og hvordan undgår du madspildet hjemme hos dig? Hvad virker, og hvad virker ikke? Skriv hellere end gerne jeres egne tips herunder i kommentarerne.

På forhånd tak!

 

 

 

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.