Min helt egen super sprøde mysli

Som I måske efterhånden er ved at have fundet ud af, så er jeg temmelig vild med at tulle rundt i mit køkken og finde på forskellige ting og sager. For når jeg er i mit køkken hygger jeg mig bare allermest. Oftest bliver jeg super grebet af det, og får lyst til at lave tusind forskellige ting, og helst på en gang. Jeg elsker at prøve nye ting af, men jeg er også rigtig dårlig til at følge en opskrift, fordi jeg næsten altid ændrer på ingredienserne eller prøver noget andet. Derfor bruger jeg oftest opskrifter som inspiration eller en form for ‘retningslinje’, og så sjusser jeg mig frem til resten. Og indtil nu har det aldrig gået sådan helt galt.. 🙂

Det var netop sådan en hyggelig eftermiddag i køkkenet hvor denne opskrift opstod, og den strøg til tops på min favoritliste næsten omgående og har nu efterhånden fået sin plads i køkkenets faste sortiment. Jeg har efterhånden lavet denne mysli rigtig mange gange, så der er undervejs kommet tilføjelser, variationer og småændringer, men hovedingredienser er de samme som første gang jeg lavede den.

Når jeg nu skriver det på den måde, betyder det også, at bare fordi jeg har brugt en type frø eksempelvis betyder det ikke at du behøver at gøre det. Hvis du bedre kan lide noget andet, så put det i. I mine opskrifter er der altid plads til en vis mængde fantasi og albuerum. Madlavning behøver ikke altid at være så stift og reglementeret, der skal helst være plads til ændringer, nye ideer og påfund undervejs. Så bare slå fantasien løs, det kan alligevel aldrig gå værre, end at der er plads til forbedringer næste gang 🙂

Da denne mysli som nævnt efterhånden er lavet rigtig mange gange, betyder det også at en del af afmålingerne enten ligger i hånden eller foregår på øjemål. Og det er jo bare en mysli – hvis du kan lide mere af det ene eller det andet, så gør du det. Du kan nemlig bruge lige præcis det du har i skuffer og skabe, eller det du har tilovers. På den måde får du ryddet op i køkkenet, får brugt resterne, er med til at stoppe spild af mad, samtidig med at du fremtryller din helt egen ynglings-mysli.

Jeg plejer at bruge (sådan ca.):

 • 200 gr. havregryn
 • 3 håndfulde mandler, hakket groft
 • 100 gr. kokosmel
 • 100 gr. sesamfrø
 • 100 gr. chiafrø
 • 50 gr. hørfrø
 • 150 gr. rugbrødsmulder (find opskriften lige her)
  Eventuelt kan du også bruge almindelig ymerdrys uden sukker
 • Ca. 3 spsk. stevia strø
 • 1 – 1½ dl. vand
 • Ca. 2 spsk. smagsneutral olie
 • 150 gr. tørrede bær og frugter
  (f.eks. tranebær, blåbær, rosiner, æblestykker, dadler, figner, abrikoser e.lign.)

Evt. kan du også tilføje:

 • 50-100 gr. græskarkerner
 • 50-100 gr. solsikkekerner
 • 100 gr. grofthakkede bran flakes, fuldkornsflager e.lign.
 • Evt. 1 tsk. stødt kanel

Så kommer vi til det sjove:
Du starter med at blande alle de tørre ingredienser: havregryn, mandler, kokosmel, sesamfrø, chiafrø, hørfrø, rugbrødssmulder og stevia sammen med olien, i en gryde over middel varme. Hvis du vile tilføje andre kerner eller frø, skal de tilføjes her, sammen med de andre. Når gryden er godt varm og ingredienserne er blevet ristet en smule, hælder du vandet i, og rører godt rund i blandingen. Det skal helst syde – da vandet kun tilsættes for at samle myslien en smule. Du skal ikke tilsætte så meget vand at din mysli bliver til grød, eller på nogen måde klistret. Den skal kun lige blive fugtig og syde i gryden. Når det hele er rørt sammen og alle ingredienserne er en smule fugtige, tager du gryden af varmen, og vender indholdet ud på en bageplade med bagepapir.

Bagepladen med myslien bages ca. 30 min ved 150 grader varmluft, eller til myslien er tørret og let gylden. Derefter IMG_0461tager du den ud af ovnen, blander de tørrede bær og frugter i, og lader det hele afkøle helt. Hvis du tilsætter bran flakes, skal du også først gøre det nu, sammen med tørrede bær og frugter. Når myslien er afkølet helt, skal den opbevares i en lufttæt beholder, så den forbliver sprød, lækker og crunchy.

 

Genial til morgenmaden, oven på yoghurten eller som topping på din skyr.

Velbekomme!

1 Kommentar

 1. Pingback: Rugbrøds smulder - raspens grove fætter - Rikkes Rester

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.