Madspildsvenlig pizza – på italiensk!

I dag er det fredag, og fredagsmenuen må for mange gerne være lidt ekstra lækker, og der er pizzaen en perfekt mulighed.
Rigtig mange går ud og køber en hel masse spændende ingredienser når der skal findes fyld til pizzaen, men faktisk kan pizzaen også være enorm madspildsvenlig – hvilket er sød musik i ørerne på sådan en Stop Spild Af Mad- tosse som mig! Pizzaen er nemlig skøn i alle afskygninger og kan varieres i uendeligheder. Derfor er pizza også en perfekt ret hvis du har forskellige rester af kød og grøntsager i køleskabet – men ikke rigtigt ved hvad du skal bruge dem til. Bare du sætter ingredienserne sammen med en lille smule omtanke, kan det nærmest ikke gå galt. Alt du skal bruge er en pizzabund, tomatsauce, en form for fyld og ost. Og inden for disse rammer kan man ellers bare slå sig løs.

Du får den lækreste pizza hvis du har styr på nogle simple grundregler:

Pizzadejen: du kan sagtens lave den selv. Det tager faktisk ikke så lang tid, og resultatet bliver bare bedre.

Pizzasaucen er også hurtigt lavet, og det er langt billigere end den færdige pizzasauce fra supermarkedet, og langt lækrere end eksempelvis bare tomatpuré.
Når vi nu er ved pizzasaucen, så pas også på med at hælde for meget på bundene. Et tyndt lag er rigeligt, for du skal bare have smagen med. Hvis du hælder for meget på risikerer du også at bunden bliver blød og svampet, og det er bare ikke lige så lækkert.

Fyldet: En pizza skal helst være simpel. derfor skal du passe på med at overfylde din pizza. Dette vil også kunne gøre din pizzabund blød og slatten. Udvælg et par ingredienser og lad dem få den fulde opmærksomhed, frem for at blande alt for mange forskellige smagsindtryk sammen.

Osten: Mange tyer til den revne ost i poser fra supermarkedet, nogle bruger endda den deciderede pizzatopping eller gratineringsost – men lad være med det. Du får simpelthen den lækreste pizza ved at bruge frisk mozzarella, som du skærer ud i tynde skiver, eller river/smuldrer mellem fingrene.

Bagetid og temperatur: Hvis man er i Italien bager man helst sin pizza i en stenovn, hvor pizzaen bages ved over 300 grader. Det er dog nok de færreste der har mulighed for det herhjemme, og det er heller ikke strengt nødvendigt. Dog skal pizzaen helst bages ved meget høj varme i ret kort tid. De fleste ovne kan klare op til 250 grader, men det mest optimale er 300 grader. Sæt ovnen på det maksimale, og helst med pladerne i, så disse bliver opvarmede. Det giver nemlig den sprødeste bund at bage sin pizza på forvarmede plader. Når ovnen er så varm skal man selvfølgelig ikke bage pizzaerne ret længe – gerne kun omkring 10 min.

Det hele starter ved bunden – på ægte italiensk!

Pizzadejen kan sagtens købes færdig hvis det skal gå hurtigt, men det bliver lige det lækrere hvis man laver den selv, og det er super simpelt! Her får I lige en hurtig opskrift på en super lækker pizza dej, der er rigtig let at lave. Den tager godt nok en del tid om at hæve, men den er ventetiden værd! Her er hvad du skal bruge:

  • 1/4 liter vand
  • 500 gram italiensk hvedemel
  • 15 gram gær
  • 2 teskefulde salt
  • 3 spiseskeer olivenolie

Gæren røres ud i vandet, hvorefter de resterende ingredienser tilsættes. Herefter skal dejes æltes godt og grundigt igennem. Når dejen er æltet færdigt delen den i 4 lige store dele, som nu lægges på køl til hævning. Dejen skal helst hæve i mindst 4 timer, eller eventuelt natten over.

Pizzasovs – det går hurtigere end du tror.

Da jeg var yngre skulle det ofte gå ret hurtigt med pizzaen, så vi brugte ofte bare flåede tomater eller tomatpure til at smøre på bundene. Det kan man også sagtens i en snæver vending. Man kan også købe de færdige pizzasaucer i supermarkedet som også kan bruges hvis tiden er knap. Dog kan du også sagtens lave den lækreste pizzasauce selv, og det er slet ikke så besværligt som man måske skulle tro!

  • 2 dåser flåede, hakkede tomater – uden krydderier
  • 1 dl olivenolie
  • En håndfuld friske basilikum blade – minimum 10 blade (hvis du ikke kan få friske kan du også godt bare smage til med tørret basilikum)
  • 1 teskefuld salt

Tomaterne, olien og saltet hældes i en gryde, som sættes til at småkoge. Det må gerne småkoge i en halv times tid. Jo længere tid du lader saucen koge, jo sødere smag får tomaterne, og jo bedre pizzasauce får du. Når saucen har kogt i en halv times tid tages gryden af varmen og køler lidt af. Herefter blender du den til den ønskede konsistens (nogle kan lide det rustikt, nogle vil helst have den helt fin og cremet), som herefter er klar til at smøres på pizzabundene. Har du for meget pizzasauce, kan dette gemmes i køleskabet i op til en uge. Og hvis du ikke spiser pizza hver uge, kan det også sagtens kommes i en kødsovs, lasagne eller lignende.

Så kommer vi til fyldet:

Pizzaen er jo en fantastisk fætter, som kan varieres og tilpasses i alle retninger. Men vælg helst dit fyld med en smule omhu. Generelt skal du passe på med at vælge alt for våde og vandede ingredienser som fx dåseananas i vand, artiskokker i olie eller syltede røde pebre. Hvis du vælger ingredienser som har været opbevaret i væske, skal du helst dræne dem, for så undgår du at dun bund bliver blød og svampet af al væsken fra fyldet.

Derudover er det tit rigtig lækkert med både kød og grøntsager. Grøntsager som svampe, løg, artiskokker, asparges, aubergine, squash, små tomater eller snackpebre er perfekte på pizza, men man kan bruge lige præcis de grøntsager man bedst kan lide og har i køleskabet.
Af kød kan man også næsten vælge frit. Langt de fleste typer kød og pølse kan bruges. Dog skal man være opmærksom på, at nogle typer kød godt kan tørre ud og blive lidt kedelig ved den høje varme i ovnen. Dette gælder eksempelvis serranoskinke, som bliver mere lækker, hvis den lægges på pizzabunden, når denne er bagt.
Eventuelt kan du også toppe den bagte pizza med frisk rucola, som giver pizzaen en sprødhed, fylde og super lækker smag, og et lille skæt olivenolie.

Dog er pizzaen som sagt en af de mest alsidige retter i verden, og du kan tilpasse og variere fyldet efter lige præcis din smag, humør eller indholdet i køleskabet. Kun fantasien sætter grænser.

 

Min seneste ‘ryd-op-i-køleskabet pizza’

Som inspiration er der herunder de to seneste varianter af min ‘ryd-op-og-brug-alt-hvad-du-har-i-køleskabet’ pizza.
Jeg lavede to pizzaer med forskelligt fyld. Her er hvad jeg brugte:

IMG_0358Pizza med pølser, oksekød, champignon og mozzarella:

  • Tomatsauce
  • En rest kødsovs med grøntsager – bl.a. løg, tomater, champignon og røde kidney bønner.
  • Et par grill pølser skåret i skiver
  • En håndfuld champignoner skåret i skiver
  • Mozzarella, skåret i tynde skiver

 

 

Pizza med pølser, oksemørbrad, rød peber, løg og mozzarella:

  • TomatsauceIMG_0360
  • En kvart oksemørbrad skåret i tynde skiver
  • Et par grillpølser skåret i skiver
  • En rød snackpeber i tynde skiver
  • Et lille løg skåret i tynde strimler
  • Mozzarella, skåret i tynde skiver

 

 

Det lille pift til pizzaen

Jeg er generelt kæmpe fan af stærk mad, så chiliolie er en sikker vinder hos os. For tiden har jeg to forskellige varianter: en med tørret chili, og en med frisk. Den med tørret chili er lavet på hele tørrede chilier, som jeg har blendet fint, og derefter hældt olie over. Jeg brugte en god olivenolie, men hvis man er mere til en smagsneutral olie kan der bruges vindruekerneolie eller rapsolie.
Den med friske chilier er fra min egen chiliplante i haven, som giver en masse fine chilier. De skulle bruges på en eller anden måde, så jeg hakkede dem fint, og hældte olie over.
Når chiliolien har fået lov at trække natten over, kan den bruges som smagsgiver både i og på de fleste retter, som har brug for et lille pift.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.