Let og lækker porre-pastaret med skinke og tomat

Den anden aften sad jeg og hyggede mig med at kigge på opskrifter på nettet – en af mine ultimative ynglings beskæftigeler! I min søgen var jeg så heldig at falde over en porre-pasta ret med skinke på sunderehverdag.dk, en blog jeg er temmelig vild med for tiden.
Opskriften passede perfekt, for jeg havde netop en rest pasta stående fra aftenen før, hvor menuen stod på pasta og kødsovs, samt et par porrer liggende i køleskabet og endda havde jeg også skinken på frost – en rest fra en tidligere omgang aftensmad – længe leve rester!

En af de lækreste måder at få brugt resterne fra aftensmaden:

Ofte når jeg har noget kød tilovers efter aftensmaden, fryser jeg det næsten altid ned efterfølgende eller gemmer det på køl. I hvert fald bliver det stort set aldrig smidt ud, for jeg prøver for alt i verden at undgå madspild.
Hvis det er en stege eller lignende, skærer jeg det ud i tynde skiver først. Så kan det også lettere bruges til pålæg en anden dag hvor frokosten har brug for lidt ekstra. Samtidig tør det også meget hurtigere op når det allerede er skiveskåret.
Kød som kylling (enten på ben eller som brystfileter) fryser jeg gerne hele, og bruger til en let aftensmad – fx i en salat, som frokost eller på madpakken. Det samme gælder for færdigt kød som pølser, bøffer eller frikadeller af forskellig art. Ofte fryser jeg det ned i små sølvpapirspakker og tager det med til frokosten dagen efter på arbejdet. Så spiser jeg kødet sammen med hytteost og grøntsager, eller en salat. På den måde bliver madpakken lidt mere spændende og jeg slipper for rugbrødsmadderne, som godt kan blive en anelse ensformige i længden.. 🙂

Nå men tilbage til pasta fadet med skinke, porre og æggemasse:

Som sagt passede indholdet af mit køleskab helt perfekt til netop denne ret. Oprindeligt stod der i opskriften at der skulle bruges ½ liter fløde, men det havde jeg ikke. Jeg havde dog en smule madlavningsfløde som jeg brugte, og så mælk for resten – så sparede jeg også lidt på kalorierne. Æggemassens konsistens blev derfor nok lidt tyndere, men det gjorde nu ikke så meget.

Jeg brugte følgende:IMG_0474

  • 250 gram grove pastaskruer
  • 250-300 gram skinke, skåret i tern (svarende til to pakker skinke i tern/strimler)
  • 3 porrer (du kan nøjes med to hvis de er store)
  • 8 sherrytomater
  • 1 dl. madlavningsfløde
  • 3-4 dl. mælk
  • 6-8 æg (afhængig af størrelsen)
  • Salt og peber

Udover at retten er super madspildsvenlig, er den samtidig virkelig simpel i sin fremgangsmåde:

Sådan gør du:

Du starter med at koge pastaen som anvist på posen. Det er nødvendigt at den er forkogt, for der er ikke nok væde i retten til at pastaerne bliver kogt ellers. Mens pastaen koger, kan du piske æggemassen sammen af æg, mælk, fløde og salt og peber.
Derefter skærer du porrerne ud i skiver, skinken i tern eller strimler og tomaterne i halve eller kvarte. Så snart pastaen er færdigkogt og drænet, er du klar til at samle det hele.
Start med et lag pasta, hvorefter du lægger porrer, skinke og tomater. Sådan fortsætter du indtil du ikke har mere. Det behøver ikke nødvendigvis at være så sirligt, du kan også bare hælde det hele op i fadet og rør lidt rundt i det så indholdet bliver blandet godt. Derefter hælder du æggemassen over hele retten så det er jævnt fordelt. Der burde være æggemasse til at dække hele retten. Eventuelt kan du drysse retten med lidt oregano til sidst, det passer super godt til.

Pastaretten bages i en forvarmet ovn med 200 grader i en lille times tid, indtil æggemassen er stærknet og gylden. (Min ovn er lidt hidsig, så de øverste porrer blev godt gyldne, men sådan kan det jo gå – det smagte skønt alligevel).

 

Tip:

Server retten som den er, med en lækker salat eller andet grønt til eller noget godt brød.

 

Brug opskriften – eller det du lige har i køleskabet:

Jeg er vild med kombinationen af porre og skinke, som bare fungerer fantastisk godt – de bløde porrer og den salte skinke der begge går fantastisk godt i spænd med pasta og æg. Mums! Dog kan denne ret varieres i det uendelige, for indenfor kogekunsten findes der masser af makkerpar mindst lige så gode som porre og skinke. Bare brug din fantasi og eksperimenter løs.

Du kan bruge netop de grøntsager du har derhjemme, eller lige hvad du har lyst til. Grundideen i denne ret minder meget om tærte – dog med pasta i stedet for tærtebunden – hvilket giver god plads til kreativitet.
F.eks. kan du variere med kylling i stedet for skinke, hvis du ikke er så glade for den salte smag. Hvis du til gengæld er vild med det salte, kan du stege noget bacon og strø det over retten.
Hvad angår grøntsagerne er mulighederne næsten uendelige. Du kan sagtens bruge grøntsager som f.eks.: majs, asparges , rød-, grøn- eller gul peber, champignon, spinat eller noget helt andet. Bare prøv dig frem og brug hvad du nu engang har. Og skal det være ekstra lækkert kan du gratinere retten med ost – det bliver den bestemt heller ikke dårligere af!

 

God appetit!

1 Kommentar

  1. Pingback: Lynhurtig pastasalat af resterne fra køleskabet - Rikkes Rester

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.