Lækre, saftige kartoffelboller med grahamsmel – perfekte til madpakken

Jeg elsker alle former for brød og boller! Og jeg synes det er enormt hyggeligt at bage det selv. På den måde bliver det altså også lidt mere lækkert. En anden fordel er, at du kan prøve dig frem, og justere op og ned på ingredienserne, præcis som du har lyst. Og bruge netop de råvarer du lige har til rådighed – og det er super godt i kampen om at stoppe spild af mad.

Dog synes jeg nogle gange, at hjemmebagte brød og boller, kan blive en smule tørre, fordi det nogle gange kan være svært at vurdere præcis hvor længe brødet skal have i ovnen. For selv få minutter kan faktisk gøre en ret stor forskel.. Derfor har jeg benyttet mig af et lille tip, jeg selv fik engang for længe siden. Hvis man tilsætter lidt grød eller mos, kan dejen meget bedre holde sig fugtig og lækker, i op til flere dage ad gangen. Du kan også sagtens bruge revet frugt som æbler eller grøntsager som gulerødder, kartofler eller andre rodfrugter. Det vigtigste er bare, at det er noget som kan hjælpe med at holde på fugten i brødet, så al væsken ikke så let fordamper og brødet udtørrer. Samtidig er dette en perfekt måde at få brugt den sidste rest grød, den lille klat mos eller den ene revne gulerod som blev i overskud ved aftensmaden.

Netop dette var grunden til, at jeg endte med at have en lille bøtte med kartoffelsuppe i fryseren, som var perfekt ingrediens, da jeg for et par dage siden fik lyst til at bage boller. Jeg faldt over en opskrift på et grahamsbrød som lød super lækkert. Egentlig skulle brødet egentlig laves på kærnemælk, men det havde jeg ikke lige i køleskabet, så det blev med almindelig mælk i stedet for, og en god, kraftig kartoffelsuppe. Her kommer resten af ingredienserne, samt fremgangsmåden:

Kartoffelboller med grahamsmelimg_0880
– nok til 16-20 boller

  • 25 gr gær
  • 3 dl mælk
  • 1 ½ dl vand (helst varmt)
  • 150 gr. kartoffelmos/-suppe
    (anden grød eller mos kan også sagtens bruges)
  • 1 spsk olie
  • 1 tsk salt
  • 400 gr grahamsmel
  • 225 gr hvedemel

Sådan gør du:
Bland mælk og vand, og opløs gæren heri. Når det er opløst tilsættes mosen og røres godt ud i væsken. Når væsken er rørt godt sammen, tilsættes de resterende ingredienser og røres godt sammen. Dejen skal æltes rigtig godt sammen, så de færdige boller bliver lette og luftige og ikke bare små, tunge klumper.

Når dejen er æltet godt sammen, sættes dejen til at hæve et lunt sted i minimum en times tid.
Efter hævningen, slår du dejen ned og former den til boller. Bollerne skal gerne efterhæve i 30 minutter på pladen inden de kommer i ovnen.
Bollerne pensles med æg eller mælk og bages ved 200 grader i 30-40 minutter, eller til de er gyldne.

Tip: Du kan høre om bollerne er færdigbagt ved at slå let på brødets bund. Hvis det lyder hult, er det færdigt.

 

Variation – Koldhævede boller:
Dejen kan laves om aftenen og sættes til koldhævning i køleskabet natten over. Følg opskriften ovenover, men brug kun 15 gram gær, som røres ud i koldt vand. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen godt sammen. Tildæk dejen og stil den til hævning i køleskabet natten over. Næste morgen slår du dejen ned og former den til boller eller brød, alt efter hvad du ønsker. Uanset hvad du vælger, skal bagværket efterhæve 1-2 timer på bagepladen, inden det pensles og bages i ovnen. Brødet bages ved 200 grader i 30-40 minutter, eller til det har en kernetemperatur på 97-98 grader.

 

Velbekomme, og god bagelyst 🙂

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.