Lækker og svampet squash kage

Forleden dag kom en af mine bekendte forbi med en masse forskellige lækkerier fra sin køkkenhave, som havde været enorm gavmild i år.  Derfor havde hun mere end rigeligt af det hele, og ville gerne hjælpes af med nogle af lækkerierne. Og det kunne sådan en som mig – der går så meget op i at stoppe spild af mad, jo ikke sige nej til. Derfor var jeg så heldig at få både tomater, agurker, gulerødder og nogle store, flotte squash.

Jeg er helt vild med hjemmedyrket frugt og grønt fra køkkenhaven, for det smager bare af lidt mere. Både tomater og agurker kom derfor på spiseordet præcis som de var, til den kolde frokost, fordi de var jo bare lækre i sig selv. Gulerødderne blev lynsvitset på en pande, sammen med den ene squash, som tilbehør til aftensmaden. Derfor forsvandt alle herlighederne egentlig næsten med det samme.

En af mine helt klare favoritter:

Dog var jeg så heldig at have fået flere squasher, så derfor fik jeg en ide: Da jeg var en lille pige, var det bedst i verden et lækkert stykke kage. Jeg var specielt vild med de lidt mere krydrede af slagsen, som kanelkage, gulerodskage eller – aha – squashkagen. Derfor fik jeg den ide, at jeg ville prøve at bage squashkagen fra min barndom. Derfor tog jeg et smut hjem til min mor, hvor jeg lånte hendes gamle, slidte opskriftsbog, for at det blev helt rigtigt.

Og ja, den blev præcis så god som jeg huskede den!

Kagen er sød, krydret, lige tilpas svampet og virkelig lækker. Egentlig minder den rigtig meget om gulerodskage, og man kan også sagtens smøre en cremet flødeoste-smør-creme på toppen, præcis som på en gulerodskage. Men da det nu er mors opskrift, brugte jeg en flødeoste creme med citron, for at give kagen et lidt syrligt modspil, og det fungerede virkelig godt. Der er opskrifter på begge varianter længere nede.

Her får I opskriften – direkte fra min mors gamle IMG_0548opskriftsbog.

Squash kage

– Nok til ½ bradepande (20×30 cm), eller 2 franskbrødsforme

 • 3 æg
 • 340 gr. sukker
 • 2 dl. smagsneutral olie
 • 350 gr. hvedemel
 • 1/4 tsk. bagepulver
 • 2 tsk. natron
 • 1 tsk. salt
 • 2 tsk. vanillesukker
 • 3 tsk. stødt kanel
 • 5 dl. groftrevet squash
  (svarer til en stor squash – revet groft – med skal og det hele)
 • 50 gr. valnødder
 • (Eventuelt kan man også tilsætte en håndfuld rosiner, hvis man har lyst, det bliver kagen ikke spor mere kedelig af)

Sådan gør du:

Og nu til det bedste ved kagen, nemlig fremgangsmaden, som er så vanvittig simpel, at det næsten burde være løgn:

Æg og sukker piskes godt sammen. Derefter røres resten af ingredienserne i, og den færdige masse fyldes i 2 franskbrødsforme, eller en lille bradepande (20×30 cm).

Kagen bages ved ca. 45 minutter ved 175 grader i almindelig ovn.

 

Glasur til kagen:

Når kagen er færdigbagt og afkølet, smøres en glasur på kagen. Man kan sagtens bare bruge almindelig hvis glasur hvis man bedst kan lide det. En anden variant kunne være at lave en almindelig flødeoste creme, som man almindeligvis smører på en gulerodskage. Til en sådan variant, skal du bruge følgende:

 • 200 gr. flødeost, naturel
 • 120 gr. smør
 • 180 gr. flormelis
 • 2 tsk. vanillesukker

Dog lavede jeg en variant af den ovenstående flødeoste creme, fordi jeg synes kagen havde godt af et syrligt modspil. Derudover valgte jeg en lidt mere fedtfattig variant, da jeg byttede smøren ud med en cremefraiche.

Til min glasur brugte jeg:

 • 200 gr. flødeost, naturelIMG_0532
 • 1 dl. creme fraiche, 18 %
 • 1 dl. flormelis
 • 2 tsk. vanillesukker
 • Skallen fra en citron, revet fint
 • Saften fra en halv citron

Uanset hvilken variant du tager, er fremgangsmåden den samme: Alle ingredienserne røres sammen til en ens masse, og smøres på kagen når den er helt afkølet.

Ih hvor jeg er vild med denne gamle klassiker af en kage. Den fungerer perfekt både som dessert hvis der kommer gæster, men er heller ikke for avanceret at skulle have med på tur. Faktisk lyder den langt mere avanceret end den er – den er virkelig nem at have med at gøre, super hurtig og simpel at lave, og jeg fik virkelig mange komplimenter for denne variant. Måske også fordi at squash kagen er lidt gået i glemmebogen? Hvilket virkelig en en skam, for den er vildt lækker!

Denne variant var med squash fra haven, men det behøver det jo slet ikke at være. Supermarkederne er efterhånden så velassorterede at man kan købe squash næsten hele året rundt. Dog kan dem fra supermarkedet godt være lidt mindre, og så kan man blive nødt til at købe to, for hvis man skærer ned på indholdet af squash, kan kagen godt blive lidt tør, da squashen er det som gør kagen blød, svampet og super lækker.

 

God fornøjelse derude!

1 Kommentar

 1. ellen

  Åh ja den husker jeg også, og den bliver også bagt her en gang imellem. Jeg har også bagt den med halv gulerødder og halv æbler, og det blev også rigtig godt.

  Svar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.