Lækker sommerlig kartoffelsalat med grønne bønner

I weekenden har jeg været hjemme hos mine forældre et par dage. Jeg elsker at være derhjemme, for så kan jeg rigtig gå om bord i mors køleskab, som indeholder en hel masse basis ting, som jeg ikke altid har i mit køleskab. Derudover er der altid rester tilovers fra aftensmaden dagen før, så det er et sandt mekka for sådan en som mig, der elsker at eksperimentere med at bruge resterne, og derved være med til at stoppe spild af med.

Nu hvor vejret var skønt som i weekenden, stod aftensmaden selvfølgelig på lækkerier fra grillen, så skønt! Når man griller, er der flere ting som er fuldstændige obligatoriske efter min mening, ting som grillpølser og brød, men også – og næsten allervigtigst: kartoffelsalaten.

Kartoffelsalat på en million måder:

Jeg elsker kartoffelsalat i næsten alle afskygninger, men helst hvis den er hjemmelavet – det smager altså bare bedre. Oftest laver jeg den med creme fraiche og gerne både 18% og 5%, halv af hver. Derefter kan man krydre dressingen til kartoffelsalaten lige præcis som man vil. Man kan lave en karry dressing, en allround/paprika dressing, en stærkere variant med chili eller end helt plain med salt, peber, sukker og en smule syre, men min favorit lige for tiden er varianten med friske krydderurter fra haven.

Når man laver dressingen med krydderurter kan man både bruge creme fraiche eller olie som “base” i dressingen, begge dele er super lækkert. I denne brugte jeg creme fraiche, for mors køleskab indehold nemlig lige præcis to halve bøtter, som jeg næsten lige så godt kunne få brugt.IMG_0487

Til min udgave af kartoffelsalaten brugte jeg følgende.

  • Ca. 500 gr. nye, kogte kartofler (afkølede)
  • 2-3 forårsløg, skåret i tynde ringe
  • ca. 150 gr. grønne bønner (en rest fra aftenen før)
  • 500 gr. creme fraiche (½ 18% og ½ 8%, men det behøver man ikke nødvendigvis)
  • Krydderurter (f.eks. dild, persille, purløg, basilikum)
  • Salt og peber
  • En smule sukker
  • Et drys paprika + allround krydderi
  • Evt. en avocado til topping

Sådan gør du:

Start med dressingen:

Krydderurterne skylles og hakkes fint og røres i creme fraichen. Smag derefter til med salt, peber og en smule sukker. Dressingen bliver heller ikke dårligere af et drys paprika og lidt allround krydderi, men bare brug hvad du har på krydderihylden, eller hvad du lige har lyst til. Så snart dressingen har den ønskede smag, er den klar til at vendes sammen med resten af ingredienserne i kartoffelsalaten:

Skær kartoflerne i mindre stykker og vend dem i dressingen, sammen med forårsløgene og de grønne bønner, som også gerne må være skåret i lidt mindre stykker.

Jeg havde en avocado til overs, så den skar jeg i små stykker og pyntede med på toppen, og det var faktisk virkelig lækkert. Den cremede, bløde avocado gik super godt i spænd med den lidt mere salte kartoffelsalat, så det kan varm anbefales!

Vi spiste kartoffelsalaten med grillede kyllingebryster, en hurtig tomatsalat og lidt lækkert foccacia brød til, og det var virkelig lækkert!

 

IMG_0497Brug dine rester – de kan meget mere end du tror:

I virkeligheden opstod denne menu helt og afdeles af det, som køleskabet nu kunne byde på: Der var en rest kogte kartofler og grønne bønner fra aftenen før. Creme fraichen har vi næsten altid lidt af på lager, i grøntsags skuffen fandt jeg forårsløg og en avocado, og i haven var der masser af krydderurter. Kartoffelsalaten kan gå til næsten alt kød, men er eminent til kylling eller pølser (specielt når disse kommer fra grillen), men nu var der lige kylling i fryseren, sammen med foccacia brødene. Og mere skal der faktisk ikke til for at få opbygget et helt lille festmåltid. Tit og ofte handler det bare om, at de råvarer du serverer skal være gode, og så går det hele næsten af sig selv 🙂

 

Velbekomme!

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.