Knaldgrønne spinatpandekager med fuldkorn og frisk spinat

Jeg er vild med spinat, som næsten altid er en fast del af sortimentet i min grøntsagsskuffe. Både fordi spinat er super sundt, men også fordi spinat kan bruges på så ufatteligt mange måder. Tidligere var jeg stor fan af den almindelige iceberg salat, men den har slet ikke de samme anvendelsesmuligheder. Så nu bruger jeg spinat – i næsten alt:

Jeg bruger spinat i mine sandwiches, som pynt, i min kødsauce, i wokretten, i mine flødekartofler, i lasagnen, i mine scrambled eggs, i æggekagen og nu også i pandekagerne. Og pandekagerne blev virkelig flotte og helt grønne.

Spinat: Super anvendelig og super lækker!

Frisk babyspinat kan fås i supermarkedet året rundt, men hvis du synes det er lettere, kan man også få spinaten på frost; både frossen i hele blade, hakket eller hakket og flødestuvet. Så mulighederne er mange. Denne gang havde jeg en halv pose frisk spinat i overskud, som lidt trængte til at blive brugt. Det er nemlig den eneste ulempe ved den friske spinat – den har ikke voldsom lang holdbarhed. Specielt hvis posen har været åbnet og lukket flere gange, og spinaten har skabt kondens i posen. Det gør nemlig spinatbladene bløde, hvorefter de begynder at blive dårlige. Så sørg gerne for at få spinaten brugt inden for den første uge efter købsdagen, for ellers kan den ende med at blive dårlig, og du bliver nødt til at smide den ud. Og det er ikke godt i kampen om at stoppe spild af mad.

Netop det var ved at ske for min spinat, den var ved at blive en smule kedelig og trængte derfor til at blive brugt. Derfor fik jeg lyst til at eksperimentere lidt med en omgang spinatpandekager, og de blev rigtig gode!

Du skal bruge:

  • 200 gr frisk spinat (frossen kan også bruges)
  • 2 – 3 dl mælk
  • 4 æg
  • Ca 2 dl mel – jeg brugte fuldkornshvedemel
  • En teskefuld fint salt
  • Olie eller smør til stegning

Sådan gør du:

Skyl spinaten og blend den helt fint med en smule mælk. Jeg brugte en minihakker til at blende spinaten med, men en almindelig blender eller en stavblender kan også sagtens bruges. Hæld den blendede spinat og mælkeblanding i en stor skål og rør sammen med resten af ingredienserne. Rør det hele godt sammen så du får en ens og sammenhængende dej uden klumper.

Lad dejen hvile i en halv times tid, så den får tid til at samle sig. På den måde får du en meget mere sammenhængende og smidig dej, og pandekagerne bliver lettere at vende på pande.

Varm en pande på komfuret så den bliver gennemvarm. Kom en smule olie eller smør på panden og fordel den jævnt. Hæld en stor skefuld pandekagedej på panden, så dejen dækker bunden af panden. Lad dejen stege i et pat minutter eller til den er ‘tør’ på overfladen. Vend pandekagen forsigtigt med en paletkniv og steg pandekagen på den anden side i et par minutter eller til den begynder at tage en smule farve.

Tag pandekagen af varmen og bag resten af pandekagerne på samme måde til al pandekagedejen er brugt.

Tip:

Du kan sagtens bruge spinat fra frost. men  Bare tø spinaten op og vrid væden ud af den før den blendes med mælk. Ellers følges opskriften bare som ellers. Det er muligt at du ikke behøver at komme helt så meget mælk  i dejen, da den frosne spinat indeholder mere væde end den friske spinat, men jo mere væde du kan klemme ud af spinaten efter optøning, jo bedre smag i de færdige pandekager.

 

Tip til servering:

Pandekagerne er super lækre til picnickurven eller et festligt indslag på brunchbordet, da de vækker lidt opsigt. Server dem eventuelt med et lag flødeost, skinke og revet ost, eventuelt gratineret i ovnen.

Du kan snildt lave pandekagerne nogle dage i forvejen, men stadig servere dem lune. Læg blot pandekagestakken i et indfast fad, en tærteform eller en stor stor tallerken der kan komme i ovnen og dæk stakken til med sølvpapir. Så kan pandekagerne lunes i ovnen ved 150 grader i ca 5 – 10 minutter. På den måde bliver pandekagerne lune og bløde uden at blive tørre.

 

 

Velbekomme!

 

 

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.