Hjemmelavet rasp – af gamle rundstykker

I fredags var vi så heldige at få rundstykker til morgenmad i kantinen på arbejdet. Dog var der gået koks i planlægningen, så de var kommet til at bestille dobbelt, så vi lige pludselig stod med rigtig rigtig mange rundstykker – mange flere end vi kunne spise..
Som I nok efterhånden ved, er jeg ikke så vild med madspild, så da der næste morgen stadig var for mange rundstykker tilbage, valgte jeg at tage dem med hjem. Så måtte jeg jo finde på et eller andet at bruge dem til.

IMG_0449Min løsning blev ret simpel; nemlig hjemmelavet rasp:

Jeg ved godt at rasp ikke ligefrem kræver nogen videre kokkeuddannelse, faktisk kræver det overhovedet ingen form for kulinarisk kunnen, men da jeg nu alligevel havde brødet tilovers, kunne jeg jo lige så godt prøve det. Egentlig mest bare for at få brødet brugt, og for at prøve noget nyt. Ikke fordi hjemmelavet rasp som sådan smager bedre end det fra supermarkedet, som du kan få til 7,95, men alligevel.

Jeg lod rundstykkerne ligge i bagerposen af papir, så de rigtigt kunne tørre, og så al fugt forsvandt fra brødet. Hvis jeg havde lagt det i en plasticpose var brødet nok blevet muggent..
Da rundstykkerne jo havde lagt et par dage, var de efterhånden tørre og hårde som sten, hvilket er helt optimalt når der skal laves rasp. Hvis du ikke har tid til at vente i flere dage, kan du også sætte ovnen på helt lav varme, og tørre brødet på den måde. Resultatet er det samme. Men jo tørrere, jo lettere er brødet at smuldre.

Når brødet er tilpas tørt, er det klar til at blive smuldret til rasp. Det er klart lettest at gøre, ved at lægge brødet i en plasticpose, og give den en tur med den flade side af en kødhammer eller en kagepulle. Sådan en havde jeg dog ikke, så jeg stod sirligt og skar rundstykkerne ud i mindste stykker, som jeg derefter trykte flade og hakkede med en brødkniv. Tro mig – det er ikke den letteste måde at gøre det på! Men jeg blev så tilpas stædig, at jeg kom igennem alle rundstykkerne på denne måde, hvorefter jeg så også havde meget ømme hænder. Men skidt, så prøvede jeg at lave rasp, og det er nu alligevel lidt sjovere, når det er hjemmelavet.

Det er bare mere lækkert, når det er hjemmelavet:

IMG_0469

Den hjemmelavede variant smager også af lidt mere, men det skyldes måske at der var både birkes og majs på rundstykkerne – eller fordi jeg virkelig kæmpede for det, hvem ved…
Men når du laver din egen rasp, kan du også selv bestemme hvor grov man vil have den, alt efter hvad du skal bruge den til.

Og ja, jeg ved godt at dette ikke er den mest spændende opskrift, men det er lige så meget for at ændre lidt på folkets tankegang omkring fødevarer. Bare fordi et rundstykke er blevet tørt og for kedeligt at bruge som rundstykke, behøver det langt fra at betyde, at den ikke kan bruges længere. Du kan næsten altid bruge råvarerne på en anden måde, også selvom de ikke længere er så spændende i deres originale form. De kan stadig være spændende og perfekt egnede til noget andet. Det handler bare om at bruge fantasien og ændre sin tankegang, så man kommer væk fra at tænke råvarer “i kasser”. For bare fordi en rundstykke er en rundstykke, kan den jo også sagtens bruges på andre måder. Tænk nyt, tænk genbrug, og tænk først og fremmest: stop spild af mad!

Jeg har også tidligere lavet hjemmelave croutoner af nogle daggamle madbrød. Det er også super nemt og koster stort set ingenting. Brødet har du jo alligevel tilovers, og så skal du bare bruge lidt olie og lidt salt eller krydderi, så har du sine egne, hjemmelavede og super lækre brød croutoner.

 

Held og lykke! 🙂

9 Kommentarer

 1. Jenni Rasmussen

  Det er en super ide for at undgå modspil. Jeg skærer brødet ud i mindre stykker inden jeg sætter det til tørre. Når det er tørt får det en tur i min foodprocessor.

  Svar
  1. Rikke

   Hej Jenni, Det er også en super god ide, sikke et godt trick. Jeg må anskaffe mig en foodprocessor! 🙂

   Svar
   1. Anonym

    Du kan også bruge en kødhakker. Skær brødet i stænger inden tørring.

    Svar
    1. Rikke (Forfatter)

     Hej
     Ja lige præcis, en kødhakker er helt ideel til at lave rasp med! Sådan en er jeg bare ikke den heldige ejer af endnu 😉
     KH Rikke

     Svar
 2. Pingback: Rugbrøds smulder - raspens grove fætter - Rikkes Rester

 3. Pingback: Hjemmelavede nuggets, super simpelt og lækkert. - Rikkes Rester

 4. Dina Blomstrand

  Brødet kan med stor fordel puttes i en foodprocessor. Det giver den fineste rasp.

  Svar
  1. Rikke (Forfatter)

   hej Dina

   Det har du helt ret i, jeg er bare ikke så heldig at eje sådan én. Så jeg gjorde det på den gammeldags manér. Men en foodprocessor er rigtig god til det. Eventuelt kan en kødhakker, minihakker eller blender også bruges.

   KH
   Rikke

   Svar
 5. Vera

  Hvis man ikke har en foodprocessor kan man komme det tørre itu skårne brød i en plasticpose og så rulle med kagerullen.
  KH Vera

  Svar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.