Grøntsagstoppe – Kom af med de resterende grøntsager og stop madspildet.

For noget tid siden lavede jeg et indlæg om broccolitoppe. En opskrift som var ret populært, hvilket nok skyldes, at broccolitoppene virkelig smager godt og er super lette at lave. De smager faktisk så godt, at man slet ikke an smage hvor sunde de egentlig er.

Brug din fantasi – eller hvad du nu lige har derhjemme:

Da jeg havde lavet broccolitoppene, tænkte jeg derfor, at opskriften også måtte kunne bruges med andre grøntsager. Derfor gik jeg på udkig i grøntsagsskuffen og afprøvede min teori, og det fungerede rigtig fint. Du kan altså bruge lige præcis de grøntsager du har tilovers, bare de er fintsnittede eller revne, så får du den mest lækre konsistens. Jeg har efterhånden prøvet disse grøntsagstoppe i mange forskellige varianter; både med broccoli, blomkål, gulerødder, rodfrugter, forskellige typer af kål og meget andet, og det hele har fungeret så fint! I dette tilfælde er det virkelig kun din fantasi – og indholdet af dit køleskab – der sætter grænser! Disse toppe er virkelig lækre, og en super god måde at få listet lidt flere grøntsager ind i hverdagen, middagen eller børnenes madpakke, helt uden at de aner uråd! Så bare gå i gang og prøv dig frem, det kan stort set ikke gå galt. Aldrig har det været så velsmagende at være med til at stoppe spild af mad.

Det fine ved disse grøntsagstoppe er, at de sagtens kan serveres i stedet for kartofler til aftensmaden. De kan også indgå i en brunch, i madpakken, til den lille sult eller noget helt andet. De er nemlig super sunde og er derfor en rigtig god måde at stille sulten på, da de kun indeholder grøntsager, rugbrød, et par øg og en smule ost. Og det er det hele, og de smager virkelig godt!

Til disse grøntsagstoppe brugte jeg:

 • Ca. 600 gram grøntsager, revet eller fintsnittet
  Jeg brugte gullerøder, hvidkål, løg og selleri.
  Du kan bruge alle former for rodfrugter, alle typer for kål eller andre faste grøntsager.
 • 1 – 2 tsk fint salt
 • Ca. 5 skiver rugbrød, revet
 • Eventuelt kan du også bruge ca. 500 gr. rugbrødssmuler.
 • 200 gr. revet cheddarost
 • 4 – 5 æg
 • Salt og peber

Sådan gør du:

Riv eller finsnit alle grøntsagerne og kom dem i et dørslag. Drys salt over og lad grøntsagerne stå og trække i en lille halv time. Efter en halv time, burde salten have suget noget af væden ud af grøntsagerne, så du nu kan presse resten af væden ud af grøntsagerne med hænderne. Kom derefter grøntsagerne i en stor skål sammen med det revne rugbrød. Jeg havde noget temmelig tørt rugbrød uden kerner eller noget i, så jeg smuldrede det med fingrene, men du kan også sagtens blende det, det er nok lettere. Når det hele er smuldret fint, blander du den revne cheddarost i blandingen, og rører det hele godt sammen. Til sidst pisker du æggene sammen og blander dem i grøntsagsblandingen.

Når du har fået en ensformig masse, former du de små toppe med to spiseskeer og sætter dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Toppene skal have nogenlunde samme størrelse som frikadeller.

Bag toppene i  en forvarmet ovn ved ca. 180 grader varmluft i 10 – 12 minutter, eller til de er letgyldne og sprøde i kanten. Det gør ikke noget at toppene er en smule bløde når de kommer ud, så snart de er afkølede lidt bliver de mere sprøde.

 

Tip:

Når toppene er færdigbagte kan du lade dem køle lidt af på en rist, eller servere dem lune som tilbehør til aftensmaden, på brunchbuffeten eller i madpakken. Du kan også sagtens fryse toppene ned, eller gemme dem på køl. Så kan du eventuelt give dem 5 minutter i ovnen inden servering, på den måde bliver de sprøde og lækre lune før servering.

 

Velbekomme!

7 Kommentarer

 1. Pingback: Kartoffelpandekager med skinke, squash, cheddar og forårsløg - Rikkes Rester

 2. Susanne

  Gad vide om det ikke ville fungere med pulpen (resterne) fra min juicer? Så ville jeg jo kunne spare arbejdsgangen med at trække saften ud.

  Svar
  1. Rikke

   Hej Susanne
   Det gør det ihvertfald! Hvis du har en juicer kan du sagtens bruge den og spare en del tid. Både på at rive grøntsagerne og på at presse væde ud af dem. Så jo, det kan klart anbefales
   Kh
   Rikke

   Svar
 3. Gurli

  Hejsa
  Hvor jeg blev glad da jeg så denne glutenfrie opskrift,og med grønsager er jo så fantastisk,jeg desværre itiiteret tygtarm tarm ,som handler hvad mad du kan tåle blandt andet, jeg prøver denne,blev så glad at der findes noget der er lækkert til mig stort tak.
  MHV Gurli Nielsen

  Svar
  1. Rikke (Forfatter)

   Hej Gurli
   Tusind tak for dine søde ord. Jeg er så glad for at du kunne lide disse grøntsagstoppe og at du kunne bruge min opskrift, på trods af din intolerance overfor gluten og laktose. Sådan skal det jo også helst være! 🙂
   Kh
   Rikke

   Svar
 4. Anonym

  Det var grønsagtoppe jeg talte om,jeg tåler nemlig ikke gluten og og melk så tak ikke mange tænker på os som er toilerance mvh Gurli Nielsen

  Svar
 5. Anonym

  Jeg mente der er ikke mange der tænker om os der har gluten og laktose intolerance mvh Gurli

  Svar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.