Græskarmuffins med rosiner og lune krydderier

Græskar er en af efterårets største gaver. Græskar kan bruges på tusindvis af retter og på mange hundrede måder. Græskar kan bruges til aftensmaden, i gryderetten, pastaretten, madbrødet eller noget helt andet. Men græskarret kan lige så fint bruges i det søde køkken, hvor det blandes i bolledejen eller i desserter og kager. Jeg har tidligere mest brugt græskar i det salte køkken, men i år skulle det være anderledes. Jeg har set så usandsynligt mange videoer på nettet, med opskrifter på hundredevis af retter, hvor græskar indgår. Det var også sådan jeg faldt over opskriften på disse herlige græskarmuffins.

Græskarret – min nye yndlings-efterårs spise!

Græskarret er super anvendeligt, men måske skal vi bare lige lære at få tænkt græskarret ind i vores daglige kost. Jeg er stor fan af at spise råvarer efter sæson – på den måde nedsætter du kloden for mindst mulig belastning, da råvarerne dyrkes, på den tid de normalt, lettest ville kunne gro. Det betyder, at råvarerne altså ikke fremdrives unaturligt, i eksempelvis et drivhus, hvor varme og lys styres manuelt. Nej, når man køber råvarer i sæson, får man råvarerne når de er størst, billigst og mest smagfulde. Og samtidig er du med til at stoppe spild af mad. Det er da fordele der er til at tage at føle på!

Derudover er græskar en super sund spise. De er fulde af gode vitaminer og indeholder kun meget lidt kulhydrat, men har god mætteevne. En anden kæmpe fordel ved græskarret er, at de kan holde sig virkelig længe! Og du behøver ikke at komme dem i køleskabet. Bare opbevar dit græskar køligt, og gerne lidt mørkt, så kan det holde sig i op til flere uger. Hvis du alligevel ikke tror du får det brugt lige med det samme, kan du eventuelt fryse det ned. Du behøver ikke at blanchere græskarret før nedfrysning, du kan bare skære det i mindre stykker, eller rive det, så det er klar til at komme direkte i kage- eller bolledejen. Hvis du nedfryser dit græskar bliver det nemlig en smule mindre fast i konsistensen, og er derfor bedst til bagning eller i mos eller supper.

Hvis du alligevel har været en smule for optimiostisk i dit indkøb af de skønne græskar, kan du altid dele ud af din overskudsmad. Det behøver langt fra at være svært, og tager kun et par minutter. Du kan benytte dig at madfællesskabet DelDinMad, der er en gratis tjeneste, hvor du kan dele ud af din overskudsmad, så andre kan få glæde af den. Dét er da smart!

 

Græskarmuffins med lune krydderier, der giver garanti for hygge i hjemmet

Græskar er jo en ægte efterårsklassiker, og går derfor perfekt i spænd med varme krydderier som kanel, ingefær eller muskatnød. Netop de varme krydderier gør disse lækre græskar muffins til en perfekt efterårssnack, som hjælper til hyggen på en grå og regnfuld efterårsdag. Derudover er opskriften super simpel, og er derfor en perfekt anledning til at lokke børnene med i køkkenet på en stille søndag eftermiddag. Og hyggen vil sprede sig til hele hjemmet mens kagerne bager og duften spreder sig gennem stuerne.

Du skal bruge: 

  • 300 gram græskar (hokkaido eller butternutsquash)
  • 250 gram brun farin
  • 1 æg
  • 1 dl olie (helst smagløs, fx vindruekerneolie eller jordnøddeolie)
  • Saft og skal fra 1 appelsin
  • 50 gram valnødder, grofthakket
  • 50 gram rosiner
  • 150 gram hvedemel
  • 1,5 teskefuld stødt ingefær
  • 1,5 teskefuld stødt kanel
  • 1,5 teskefuld bagepulver
  • 0,5 teskefuld salt

Sådan gør du:

Start med at skrælle, flække og udkerne græskarret. Riv 300 gram græskar på den grove side af et rivejern.

Hæld farin, olie, æg, skal og saft fra appelsinen i en skål og rør det godt sammen. Tilsæt græskar, valnødder og rosiner og rør det hele godt sammen.

Bland mel, ingefær, kanel, begapulver og salt i en anden skål og bland de tørre ingredienser godt sammen. Rør herefter de tørre ingredienser med græskarblandingen og rør den sammen til en ensformig masse.

Fordel dejen i 16 muffinforme. Du skal ikke fylde muffinformene alt for meget, højest 2 tredjedele, da kagerne hæver en del under bagningen. Bag kagerne ved 200 grader (normal ovn) eller 180 grader varmluft i 20 – 25 minutter. Kagerne er færdige når de er gyldne på toppen, eller når dejen ikke længere klistrer ved, når du stikker en træpind i midten af kagen.

Stil kagerne på en bagerist til afkølning efter de er færdigbagt.

 

Tip til servering:

Kagerne er super lækre, og kan spises præcis som de er, eller blot med et drys flormelis på toppen.

Skal det være ekstra festligt, bliver kagerne kun endnu mere lækre af en lækker, hjemmerørt flødeostecreme på toppen. Rør 200 gram flødeost, 50 gram flormelis og 1 teskefuld vaniljesukker sammen til en ensartig masse, og smør den på toppen af kagerne. Eventuelt kan du komme en smule limeskal og lidt limesaft rørt i flødeostecremen, det giver et friskt pust, som klæder kagerne rigtig godt.

 

 

 

Velbekomme

 

 

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.