Cremet pasta med kylling og grønt fra køleskabet

Jeg elsker pasta i stort set alle afskygninger, og tyer næsten altid til pasta når jeg ikke lige ved hvad jeg skal finde på. Men det bliver dog alligevel sjældent til pasta med kødsauce eller lasagne, som ellers er hverdagsklassikere i de fleste hjem. Min hverdagshelt i pastaform ser nemlig en smule anderledes ud: I den, får pastaen nemlig følgeskab af masser af grøntsager (afhængig af indholdet af grøntsagsskuffen), noget kød (ofte kylling) og en lækker cremet sauce. Det hele bliver tilberedt hver for sig, og vendt en tur på panden i den lækre flødesauce, og så er der ellers serveret. Og den virker hver gang!

Pasta er bare fantastisk!

Som sagte er jeg kæmpe fan af pasta. Ikke kun fordi det smager fantastisk; det er hurtigt at lave og kan varieres i det uendelige. Og helt ærligt, hvem elsker ikke pasta?

faktisk har flere nyere undersøgelser også vist, at pasta faktisk også er en ret sund spise. Pasta indeholder nemlig en hel del B-vitamin, folinsyre og jern, og har et lavt indhold af kolesterol. Samtidig viste undersøgelser, af personer med højt pastaindtag, f.eks fra middelhavskulturen som Italien, lider i lavere grad af kræft og hjertekar sygdomme. Selvfølgelig spiller der også en masse andre faktorer ind, men eksperterne mener, at kosten er en vigtig faktor, og som mange ved, er pasta en vigtig del af middelhavskulturens kost. (Info er fra denne artikel)

Det er også misforstået, at man helst skal undgå pasta, hvis man vil tabe sig. En deciliter kogt pasta indeholder omkring 200 kalorier, og kun ét gram fedt. Derfor ligger pasta altså i den lave ende, og overlader en del spillerum til tilbehøret. I forlængelse af sundhedssnakken, kan man med fordel spise fuldkornspasta, da det mætter længere.

Oven i købet smager pasta bare vidunderligt! Så frem med pastagryderne og få pastaen på bordet.

Brug lige hvad du har

I denne udgave af min cremede pasta, plejer jeg at putte en hel del grøntsager i. Både fordi jeg på den måde, får sneget en masse grønt ind i maden, og derved får en masse vitaminer og sundhed, uden at maden bliver kedelig og smager “for sund”. Samtidig giver grøntsagerne en masse fylde til retten, så man både kan skære ned på kød og pasta, hvis man ønsker det. Og så selvfølgelig også fordi grøntsager simpelthen bare smager bedre i en lækker, cremet flødesauce 🙂

Jeg har lavet denne pastaret en hel del gange efterhånden, både fordi den er hurtig og simpel at lave, men også fordi den kan laves stort set uanset hvad dit køleskab indeholder. Du kan altså bruge lige præcis de grøntsager du har derhjemme, og variere retten i det uendelige. Jeg har tidligere brugt fintsnittet spidskål, spinat (både den friske, men også fra frost), champignon, svampe, asparges, tomat, løg, forårsløg, squash, broccoli, majs, ærter eller bønner. Men du kan bruge lige præcis det du har, og det du bedst kan lide. Med andre ord finder man snart ikke en mare madspilds-venlig ret, end denne.

Du kan altså snildt bruge denne ret til at få ryddet op i køleskabet eller grøntsagsskuffen, det gør jeg i hvert fald selv.  Du kan få brugt de sidste rester, eller den pose grønt, som du alligevel ikke lige vidste hvad du skulle bruge til. Og hvis du er helt tom for ideer, og råvarer i huset, kan du også sagtens lave retten med udelukkende et løg og en pose frossen spinat, det er også super lækkert.

Så få ryddet op i køleskabet og få brugt resterne, så du samtidig undgår at smide mad ud, og altså er med til at stoppe spild af mad. For bekæmpelse af madspild, som oven i købet smager himmelsk, det kan man jo altid bruge 🙂

Jeg brugte følgende: 

  • 1 – 2 kyllingebryster
  • 1 lille bundt asparges
  • 2 – 3 forårsløg
  • ½ – 1 squash
  • 1 – 2 håndfulde champignon
  • 1 håndfuld frisk spinat
  • 1 – 2 fed hvidløg
  • ½ pose fuldkornspasta (ca 250 gram)
  • 250 ml madlavningsfløde 8%
  • Salt og friskkværnet peber
  • Et lille drys chili
  • En smule olie til stegning

Sådan gør du:

Start med at koge pastaen efter anvisningen på pakken. Når den er kogt, hælder du vandet fra og skyller med koldt vand. Dette gør, t pastaen ikke “koger videre” på panden senere, når den vendes i fløden, og derved ikke bliver smattet og udkogt ved servering.

Mens pastaen koger, kan du skylle, rente og snitte alle grøntsagerne fint. Asparges, squash og champignon skal helst være i mundrette bidder: Ikke for store og voldsomme, men heller ikke for små, så de bliver udkogte og nærmest forvinder i saucen. Forårsløgene og hvidløgene snittes fint opg spinaten snittes i mindre stykker.

Så er du klar til at stege det hele af: Steg først kyllingen på en stor pande i lidt olie. Enten kan du stege kyllingen som et helt bryst, og skære det i mindre stykker ved servering. Ellers kan du skære kyllingebrystet ud fra start, og stege det i mindre stykker. Krydr med salt og peber ved stegning. Når kyllingen er stegt, tager du kødet af panden, og hælder lidt ny olie på; så er den klar til at stege grøntsagerne på.

Svits forårsløg og hvidløg af i olien. Når den har svitset kort, tilsætter du de resterende grøntsager og lader dem stege lidt. Rør rundt et par gange undervejs. Krydr grøntsagerne med salt, peger og en smule chili.

Når grøntsagerne er færdigstegte, tilsætter du madlavningsfløden og rører rundt. Lad saucen småsimre i et par minutter, men ikke ved for hård varme.

Tilsæt derefter kylling og pasta og rør det hele godt sammen. Du kan også nøjes med at røre pastaen i flødesaucen, og servere kyllingen skåret i skiver ved siden af, det er op til dig selv 🙂

Pynt eventuelt med et basilikumsblad og server med lidt godt brød til.

 

Tip:

Hvis du ønsker en mere cremet servering, og er glad for flødesauce, kan du sagtens bruge dobbelt så meget madlavningsfløde. På den måde bliver retten mere flydende, men så kan du med fordel servere retten med lidt godt brød til. Du kan også tilføje et par håndfulde fintrevet parmasanost, det giver et lækkert pift og passer godt til den cremede flødesauce.

 

 

Velbekomme!

 

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.