Brug alle efterårets skønne æbler! Min guide til hvordan

Efteråret er over os, og det betyder også en masse skønne danske frugter og grøntsager er i sæson. En af de allerskønneste er de danske æbler, der i den kommende tid kommer til at bugne, og hvor er det da en fantastisk nyhed!

Dog er æbler meget mere end bare en lækker snack, til dig på farten. Æbler kan bruges i et utal af retter; både i salater, i brød, kager, bagværk og diverse desserter. Så det er bare med at komme i gang! For æblerne bliver aldrig mere lækre, end lige præcis nu, hvor de skønne danske æbler er i sæson, og derfor smager allerbedst.

Del ud af overfloden:

Mange har et æbletræ i haven, eller kender nogen, der har. Og hvis du, ligesom så mange andre, er en af de heldige ejere af et æbletræ, er det bare med at komme i gang med at høste æblerne, og gemme til vinteren. Men det er vigtigt at opbevare æblerne korrekt: Mørkt, køligt og tørt, så de holder længst muligt uden at rådne. Det kan du eksempletvis gøre i et skur, en kølig kælder eller i en spand udenfor. Bare de ikke bliver våde eller får frost.

Hvis du dog stadig har flere æbler end du selv kan fortære, så kan du dele dem, med den nye tjeneste Del Din Mad, hvor forbrugere kan dele deres overskudmad, så intet går til spilde. På den måde kan flere få noget ud af de skønne danske æbler, der nærmest er i overflod i det danske efterår. For det handler om at dele ud af overfloden, så vi allesammmen kan få brugt så mange som muligt at de skønne æbler, så vi tilsammen gør hvad vi kan for at stoppe spild af mad.

Et æble om dagen…

Det kan være svært at få brugt alle de skønne æbler på en gang. Men et tip kan være at tænke æblerne ind i alle måltider: I wokretten, frikadellerne, bolledejen, på morgenmaden, som topping på din skyr, i karryretten, salaten, på madpakken, karrysalaten og så videre. Men hvis det alligevel bliver for meget, at skulle spise æbler hele tiden, så riv æblerne, og kom dem i maden i stedet. Revne æbler i kartoffelmosen, frikadellerne, eller i suppen giver en skøn smag, uden at dominere retten.

Derudover må du heller ikke glemme at tænke æblerne med i hyggen. Ofte bruger jeg selv æbler i tern oven på min morgenmad, som topping til min skyr eller havregrød. Nogle gange kommer jeg endda også en håndfuld reven æble i min havregrød, det giver en lækker sødlig smag. På toppen kommer jeg så friske æbletern, gerne i selskab med kanel, blåbær eller mandler. Så bliver det næsten som at spise dessert til morgenmad! De dage hvor der ikke er tid til det helt store arrangement til morgenmad, kan en lækker æblesmoothie også hurtigt redde min morgen.

Æbler i desserter og kager:

Men æblerne er jo også fantastiske i desserterne til weekendhyggen! En af mine egne favoritter er den helt klassiske æblecrumble med smuldredej. Er du gal hvor er det bare en skøn dessert! Jeg har tidligere lagt opskriften op på æblecrumble, men den er jo altid værd at nævne igen.
Man kan også lave nogle af de gamle klassikere som bagte æbler med marcipan, æbletærte, æblegrød eller gammeldags æblekage af hjemmelavet æblemos. Det er altså også en klassiker der vil noget! De fleste af disse lækre kager kan også sagtens fryses ned. På den måde har du altid lidt lækkert hvis der kommer uventede gæster, eller hvis du har lyst til lidt lækker kage til søndagskaffen på en kold vinterdag.

Hvis det skal være rigtig hyggeligt, og næsten juleagtigt, kan man også bruge nogle af æblerne, til at lave hjemmelavede æblechips. Det er slet ikke så besværligt som det lyder, og kræver blot et mandolinjern (eller en meget skarp kniv, og nogle meget rolige hænder).

Du kan også bage en variant af den klassiske krydderkage, og blande 1 – 2 revne ævler i dejen. Eller i en squashkage, hvor du halverer mængden af squash, og bytter den ud med revne æbler i stedet. Opskriften på squashkage ligger også allerede på bloggen.

Eller bag en omgang lækre æbleboller. Du kan bruge opskriften fra disse gulerodsboller, og bytte den revne gulerod ud med revne æbler, og eventuelt tilføje et lille drys kanel eller en håndfuld valnødder i stedet for solsikkekernerne.

Æbler i salaten:

Æbler er også super lækre i salater, da de er søde og friske, og derfor fungerer rigtig lækkert i en grøn salat.

Men det er ikke kun i de friske salater at æbler er skønne. Æbler er også en vigtig del af den klassiske waldorf salat – og mon ikke det var på tide at prøve den igen? Den smager simpelthen så lækkert, og er faktisk overraskende let at lave. Og ærligt, så har jeg ikke mødt nogen, der ikke kunne lide en god omgang waldorfsalat. Waldorfsalaten passer også fantastisk til de mørkere efterårs- eller vinterretter, og det er jo temmelig perfekt, i forhold til den tid vi snart går i møde.

Du kan også komme fine tern af de lækre æbler i den hjemmelavede karrysalat, som smager så lækkert til en sildemad med æg. Det pifter op på ethvert frokostborg, og også her er alle begejstrede.

Saml æblerne til forråd

Hvis du stadig synes, at det er uoverskueligt at komme igennem alle de lækre æbler, så følg det gamle husmorråd og saml til forråd.
Kog æblemos af æblerne, den kan fryses ned og gemmes i længe. Så har du også til en hurtig omgang æbletrifli eller en klassisk æblekage med makroner og flødeskum, hvis der kommer uventede gæster.

Du kan også koge æblerne ind til æblemarmelade eller æblegele. Eller købe en saftpresser og lave din egen æblemost. Hvis du tilføjer en smule ingefær og et par gulerødder til din æblemost, kan du med lidt held helt holde vinterforkølelsen fra døren.

Endeligt kan du også bare skære æblerne ud i tern eller både og fryse dem ned i fryseposer. På den måde har du altid lækkert fyld til din smoothie, eller bunden til en lækker æblecrumble, eller måske endda noget helt tredje.

 

Uendelige muligheder, bare kom i gang

Det er altså langt fra opskrifter eller ideer der mangeler, til at gøre kål på de lækre, runde vitaminbomber. Faktisk handler det måske mere om du har plads i fryseren og dine skabe og skuffer. Men fortvivl ikke, og lad ikke de dejlige danske æbler gå til spilde. Der er så mange lækre muligheder med æbler, så det er virkelig bare med at komme i gang!

 

 

Held og lykke
og rigtig god fornøjelse!

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.