Blomkåls-“kartoffel”-salat – med lilla blomkål

Den anden dag faldt jeg over den flotteste lilla blomkål i supermarkedet, og den blev jeg bare nødt til at eje. Også selvom jeg ikke ligefrem havde nogen plan for hvordan jeg skulle bruge den. Men heldigvis kan blomkål holde temmelig længe i køleskabet.IMG_0685 Hvis du vil se præcis hvor længe blomkål – og anden frugt og grønt, kan du se min liste over 40 frugt og grøntsager, og hvordan du bedst opbevarer dem, så de holder sig friske længst muligt. På den måde får du det bedste og meste ud af din frugt og grønt, og du kan derved være med til at stoppe spild af mad.

Efter et par dage kom sommeren så tilbage til os, og det blev det dejligste grill vejr, og som I måske ved, så synes jeg, at det vigtigste tilbehør til en god grillaften, er kartoffelsalaten. Den anden dag hørte jeg, at en af mine kollegaer nogle gange bruger blomkål i stedet for kartofler i sin kartoffelsalat. Derfor synes jeg at det var værd at afprøve, specialt når vejret nu egnede sig perfekt til grille, og jeg havde den fineste lilla blomkål i mit køleskab. Og den skulle jo bruges!

Jeg blev altså nødt til at afprøve trippet fra min kollega, og udskifte kartoflerne i kartoffelsalaten med blomkål. Blomkål smager nemlig ikke så kraftigt, og kan derfor sagtens erstatte kartoflerne. Samtidig er blomkål sundere, da den ikke indeholder nær så mange kulhydrater og stivelse som kartofler. Og det smagte super godt!
Dog er det ikke nødvendigt at blomkålen absolut skal være lilla, men det er altid sjovt at prøve noget nyt og dressingen i salaten bliver virkelig fin og lyserød.

I virkeligheden er fremgangsmåden præcis den samme som når du laver alminde kartoffelsalat, så du kan lave præcis den variant du plejer, med netop den dressing du foretrækker.

Her er hvad jeg brugte af ingredienser til min blomkåls-“kartoffel”-salat:IMG_0688

  • 1 blomkålshoved
  • 3-4 dl. græsk yoghurt
  • 1 dl. chili mayonnaise (eller bare almindelig mayonnaise)
  • 3 forårsløg
  • 1 lille bundt persille
  • 1 tsk karry
  • 1 tsk all-round krydderi
  • 1 tsk oregano
  • Salt og peber
  • Lidt sukker
  • Chili – efter smag

Sådan gør du:

Start med at skære blomkålen ud i små buketter. (Hele stilken, som du skærer fra, kan du sagtens gemme og bruge til andre lækkerier. Se eksempler lige her. Du kan også bruge stokken i stedet for broccoli i disse vanvittig lækre broccoli-cheese-toppe) Giv blomkålsbuketterne et kort opkog, så de bliver blødere, men ikke udkogte. Der skal stadig helst være bid i blomkålene, eller kan salaten godt blive en kedelig oplevelse. Hæld vandet fra og lad blomkålen køle helt af.

Bland græsk yoghurt og mayonnaise og smag til med krydderier og krydderurterne. Du kan også sagtens bruge creme fraiche og derved skære ned på mayonnaisen, men der skal gerne lidt mayonnaise i dressingen. Det fremmer nemlig smagen og gør dressingen mere blød i både konsistens og smag. Når dressingen er på plads og smagt til med de krydderier du bedst kan lide, vender du blomkålsbuketterne i dressingen. Sådan, det er det hele.
Lad blomkålssalaten stå min. 30 min i køleskabet, så smagene bedre kan sætte sig.

Blomkålssalaten kan serveres i stedet for almindelig kartoffelsalat, og passer perfekt til grill, men også til det kolde frokostbord, til frikadeller eller til picnickurven. Kun fantasien sætter grænser.

 

Velbekomme.

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.