Blomkåls-cheese-toppe med spinat og cheddar – en ny og lækker variant

Jeg elsker blomkål. Det er virkelig en af de grøntsager, der kan bruges på en million måder. Da blomkål ikke smager af ret meget i sig selv, kan blomkålen bruges til alt muligt lækkert, så den kommer til at smage skøn og ligefrem helt syndig, selvom hovedbastanden stadig er en grøntsag. Det er da vidunderligt: Blomkål kan f.eks. bruges som erstatning for ris, som pizzabund eller som her, i disse lækre blomkålstoppe.

Brug hvad du har og prøv dig frem

Jeg har tidligere lavet disse lækre toppe, både med broccoli (se opskriften her) eller med gulerødder, hvidkål og selleri (se opskriften her), og nu har jeg forsøgt mig med en ny variant med blomkål og spinat, og det var præcis lige så lækkert som de andre varianter!

Man kan også sagtens lave en mere enkel udgave, og kun bruge blomkål, æg, rasp og ost, men jeg havde lige lidt spinat og nogle forårsløg tilovers, så dem kunne jeg jo lige ås godt få brugt. Så fik jeg ryddet op i køleskabet og var med til at stoppe spild af mad samtidig, og det er jo lige efter min fløjte 🙂

Du skal bruge: 

  • 500 gram blomkål, rå
  • 100 gram spinat
  • 2 forårsløg
  • 4 små æg
  • 2 dl rasp, gerne hjemmelavet, se her hvordan
  • 250 gram cheddar
  • Salt og peber

Sådan gør du:

Riv blomkålen på den grove side af et rivejern og kom det i et klæde i en skål. Saml klædet og tryk al væden ud af blomkålen – der skal lidt armkræfter til, men det betaler sig i sidste ende, for du får et mere sprødt og lækkert resultat. Kom den afdryppede blomkål i en stor skål.

Skyl og snit spinat og forårsløg fint og kom også dem i skålen. Tilsæt æg, cheddar, rasp og salt og peber og rør det hele grundigt sammen til en ensformig masse.

Form små toppe af blandingen. Det er lettere med to skeer, for ellers kan det godt blive lidt noget grisseri, og med skeerne får du også mere pæne og ensformige toppe. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.

Bag toppene ved 200 grader i 10 – 12 minutter i en forvarmet ovn eller til de bliver fine og lysebrune. Fortvivl ikke hvis toppene ikke er sprøde, når de kommer ud af ovnen, det bliver de, så snart de er kølet lidt af. Og så bliver de ganske uimodståelige!

Tip:

Toppenen kan nydes både varme, lune eller kolde på f.eks madpakken eller i picnickurven. Eller som en lille snack på farten. Men hvis du har lavet for mange, kan de også sagtens fryses ned , og så bare lunes lidt før servering, så bliver de lækre og sprøde igen.

 

Velbekomme

– og rigtig god appetit!

16 Kommentarer

  1. Linda

    Kan de fryses

    Svar
    1. Anonym

      Hov havde ikke set det stod i opskriften

      Svar
      1. Rikkes Rester (Forfatter)

        Helt i orden 🙂 Sådan kan det jo gå 🙂

        Svar
    2. Rikkes Rester (Forfatter)

      Det kan de ihvertfald! Jeg laver altid en kæmpe portion og kommer dem i fryseren i en stor frysepose. På den måde har du altid lidt nemt, og super lækkert tilbehør til aftensmaden 🙂

      KH
      Rikke

      Svar
  2. Christian

    Ser godt ud. 🙂

    Svar
    1. Rikkes Rester (Forfatter)

      Mange tak, de er også super lækre! Og rigtig nemme at lave 🙂
      Og de smager så lækkert, at det kommer bag på de fleste, hvor super sunde de faktisk er.

      KH
      Rikke

      Svar
  3. Merete V.

    Måske et dumt spørgsmål …. men vrider du blomkålen rå? Kan man overhovedet vride noget ud af rå blomkål?

    Svar
    1. Rikkes Rester (Forfatter)

      Hej Merete
      Ingen dumme spørgsmål her, og bare rolig, jeg havde selv samme tanke første gang! 🙂
      Men ja egentlig. Jeg river blomkålen på et rivejern og vrider væden ud af den. Der er ikke meget i, og der sker derfor heller ikke spor ved at springe dette trin over. Jeg har tit (hvor det har skulle gå lidt stærkt) sprunget over vridningen, og simpelthen bare revet blomkålen og rørt den sammen med de resterende ingredienser. Og toppene er blevet mindst lige så lækre.

      Håber det hjalp lidt 🙂

      KH
      Rikke

      Svar
  4. Klaus

    Ser umiddelbart lækre ud. overvejer / kan man blande f.eks. skinketern/ kyllinge stykker i toppene – og samtidig holde ‘bagetiden’?

    Svar
    1. Rikkes Rester (Forfatter)

      Hej Klaus
      Det tror jeg bestemt man kan! Jeg har godt nok ikke prøvet det, men det lyder som en rigtig god ide.
      Normalt laver jeg toppene ret små, som små frikadeller, som fylder ca halvdelen af en håndflade. Hvis jeg skulle blande kød i toppene, ville jeg nok lave toppene en smule større, på størrelse med en god frikadelle eller lignende. Det ville dog betyde at de skulle bage en smule længere, for at blive nok. Men toppene er ret nemme, de skal bare have tid i ovnen til de begynder at tage farve, og bliver fine og gyldne, så er de nok. Efter af have kølet af bliver toppene lækre og sprøde, lige til at spise.
      Jeg håber at dette kunen bruges, og held og lykke!
      Jeg vil meget gerne høre om hvordan det er gået, og om det er noget jeg skal prøve af 🙂

      KH
      Rikke

      Svar
  5. Anonym

    Hvorfor skal der altid ost i, kan ikke fordrage varm ost? Skal det erstattet af noget andet?

    Svar
    1. Rikke (Forfatter)

      Hej
      Umiddelbart synes jeg ikke ostesamagen er så gennemtrængende i toppene og den smager overhovedet ikke som varm ost på samme måde som på en pizza f.eks.
      Osten giver bare en lækker smag til toppene, men der er slet ikke så meget i, at osten ligger i klumper og smelter, så man rigtigt kan smage den smeltede ost. Osten er nærmere med til at binde toppene sammen under bagning. Men hvis du virkelig ikke kan lide ost, tror jeg godt at toppene kan laves uden, eller kun med en lille smule ost. Men jeg synes bestemt at osten er værd at blande i toppene, og den smager slet ikke på samme måde som smeltet ost på en pizza.
      Håber det kan hjælpe
      KH
      Rikke

      Svar
  6. Camilla B

    Hej Rikke tror du at de kunne bages i små cupcake forme? Så man ikke skal forme dem med skeer???

    Svar
    1. Rikke (Forfatter)

      Hej Camilla

      Jeg tror sagtens at man kan bage toppene i små muffinforme. Jeg ved dog ikke om de bliver lige så sprøde, hvis de bage i en form. Men Hvis du vil slippe for at forme dem med skeer, kan du også sagtens bare sætte små toppe på bagepladen med teskeer. Så slipper du for at få blandingen i hænderne, som godt kan grisse lidt 🙂
      Du kan altså sagtens bare placere små “klatter” af dejen på en bageplade, og så bare dem sådan. De bliver lidt mere rustikke, men til gengæld super sprød, da de har større overflade 🙂

      KH
      Rikke

      Svar
  7. Marianne

    Kan man bruge frossen spinat klumper som man lader tø – og vrider væden ud – i stedet for babyspinat

    Svar
    1. Rikke (Forfatter)

      Hej Marianne
      Det kan man sagtens, intet problem. Men som du selv siger, så skal man lige lade den tø op så al væden kan vrides ud. Ellers bliver det vist en lidt vandet affære 🙂
      Held og lykke!

      KH
      Rikke

      Svar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.