Blomkåls-cheese-toppe med spinat og cheddar – en ny og lækker variant

Jeg elsker blomkål. Det er virkelig en af de grøntsager, der kan bruges på en million måder. Da blomkål ikke smager af ret meget i sig selv, kan blomkålen bruges til alt muligt lækkert, så den kommer til at smage skøn og ligefrem helt syndig, selvom hovedbastanden stadig er en grøntsag. Det er da vidunderligt: Blomkål kan f.eks. bruges som erstatning for ris, som pizzabund eller som her, i disse lækre blomkålstoppe.

Brug hvad du har og prøv dig frem

Jeg har tidligere lavet disse lækre toppe, både med broccoli (se opskriften her) eller med gulerødder, hvidkål og selleri (se opskriften her), og nu har jeg forsøgt mig med en ny variant med blomkål og spinat, og det var præcis lige så lækkert som de andre varianter!

Man kan også sagtens lave en mere enkel udgave, og kun bruge blomkål, æg, rasp og ost, men jeg havde lige lidt spinat og nogle forårsløg tilovers, så dem kunne jeg jo lige ås godt få brugt. Så fik jeg ryddet op i køleskabet og var med til at stoppe spild af mad samtidig, og det er jo lige efter min fløjte 🙂

Du skal bruge: 

 • 500 gram blomkål, rå
 • 100 gram spinat
 • 2 forårsløg
 • 4 små æg
 • 2 dl rasp, gerne hjemmelavet, se her hvordan
 • 250 gram cheddar
 • Salt og peber

Sådan gør du:

Riv blomkålen på den grove side af et rivejern og kom det i et klæde i en skål. Saml klædet og tryk al væden ud af blomkålen – der skal lidt armkræfter til, men det betaler sig i sidste ende, for du får et mere sprødt og lækkert resultat. Kom den afdryppede blomkål i en stor skål.

Skyl og snit spinat og forårsløg fint og kom også dem i skålen. Tilsæt æg, cheddar, rasp og salt og peber og rør det hele grundigt sammen til en ensformig masse.

Form små toppe af blandingen. Det er lettere med to skeer, for ellers kan det godt blive lidt noget grisseri, og med skeerne får du også mere pæne og ensformige toppe. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.

Bag toppene ved 200 grader i 10 – 12 minutter i en forvarmet ovn eller til de bliver fine og lysebrune. Fortvivl ikke hvis toppene ikke er sprøde, når de kommer ud af ovnen, det bliver de, så snart de er kølet lidt af. Og så bliver de ganske uimodståelige!

Tip:

Toppenen kan nydes både varme, lune eller kolde på f.eks madpakken eller i picnickurven. Eller som en lille snack på farten. Men hvis du har lavet for mange, kan de også sagtens fryses ned , og så bare lunes lidt før servering, så bliver de lækre og sprøde igen.

 

Velbekomme

– og rigtig god appetit!

52 Kommentarer

 1. Linda

  Kan de fryses

  Svar
  1. Anonym

   Hov havde ikke set det stod i opskriften

   Svar
   1. Rikkes Rester (Forfatter)

    Helt i orden 🙂 Sådan kan det jo gå 🙂

    Svar
   2. Susanne Uhde Pedersen

    Er blomkålen kogt

    Svar
    1. Rikke

     Hej Susanne
     Nej det er den ikke. Hvis den koges først mister den både lidt på smagen og vitaminindholdet. Derudover optager blomkålen en del væde under kogningen og toppene kan derfor godt blive meget “våde”.
     Så hvis du vil have helt sprøde og lækre toppe, så bare brug hel frisk blomkål, det giver det bedste resultat
     Kh
     Rikke

     Svar
  2. Rikkes Rester (Forfatter)

   Det kan de ihvertfald! Jeg laver altid en kæmpe portion og kommer dem i fryseren i en stor frysepose. På den måde har du altid lidt nemt, og super lækkert tilbehør til aftensmaden 🙂

   KH
   Rikke

   Svar
 2. Christian

  Ser godt ud. 🙂

  Svar
  1. Rikkes Rester (Forfatter)

   Mange tak, de er også super lækre! Og rigtig nemme at lave 🙂
   Og de smager så lækkert, at det kommer bag på de fleste, hvor super sunde de faktisk er.

   KH
   Rikke

   Svar
 3. Merete V.

  Måske et dumt spørgsmål …. men vrider du blomkålen rå? Kan man overhovedet vride noget ud af rå blomkål?

  Svar
  1. Rikkes Rester (Forfatter)

   Hej Merete
   Ingen dumme spørgsmål her, og bare rolig, jeg havde selv samme tanke første gang! 🙂
   Men ja egentlig. Jeg river blomkålen på et rivejern og vrider væden ud af den. Der er ikke meget i, og der sker derfor heller ikke spor ved at springe dette trin over. Jeg har tit (hvor det har skulle gå lidt stærkt) sprunget over vridningen, og simpelthen bare revet blomkålen og rørt den sammen med de resterende ingredienser. Og toppene er blevet mindst lige så lækre.

   Håber det hjalp lidt 🙂

   KH
   Rikke

   Svar
 4. Klaus

  Ser umiddelbart lækre ud. overvejer / kan man blande f.eks. skinketern/ kyllinge stykker i toppene – og samtidig holde ‘bagetiden’?

  Svar
  1. Rikkes Rester (Forfatter)

   Hej Klaus
   Det tror jeg bestemt man kan! Jeg har godt nok ikke prøvet det, men det lyder som en rigtig god ide.
   Normalt laver jeg toppene ret små, som små frikadeller, som fylder ca halvdelen af en håndflade. Hvis jeg skulle blande kød i toppene, ville jeg nok lave toppene en smule større, på størrelse med en god frikadelle eller lignende. Det ville dog betyde at de skulle bage en smule længere, for at blive nok. Men toppene er ret nemme, de skal bare have tid i ovnen til de begynder at tage farve, og bliver fine og gyldne, så er de nok. Efter af have kølet af bliver toppene lækre og sprøde, lige til at spise.
   Jeg håber at dette kunen bruges, og held og lykke!
   Jeg vil meget gerne høre om hvordan det er gået, og om det er noget jeg skal prøve af 🙂

   KH
   Rikke

   Svar
 5. Anonym

  Hvorfor skal der altid ost i, kan ikke fordrage varm ost? Skal det erstattet af noget andet?

  Svar
  1. Rikke (Forfatter)

   Hej
   Umiddelbart synes jeg ikke ostesamagen er så gennemtrængende i toppene og den smager overhovedet ikke som varm ost på samme måde som på en pizza f.eks.
   Osten giver bare en lækker smag til toppene, men der er slet ikke så meget i, at osten ligger i klumper og smelter, så man rigtigt kan smage den smeltede ost. Osten er nærmere med til at binde toppene sammen under bagning. Men hvis du virkelig ikke kan lide ost, tror jeg godt at toppene kan laves uden, eller kun med en lille smule ost. Men jeg synes bestemt at osten er værd at blande i toppene, og den smager slet ikke på samme måde som smeltet ost på en pizza.
   Håber det kan hjælpe
   KH
   Rikke

   Svar
  2. Simone

   HUSK er også godt at bruge til at binde fars sammen, men skal bare endelig ikke overdrive det, da det gør farsen meget svampet.

   Svar
   1. Rikke (Forfatter)

    Hej Simone

    Det har du helt ret i. Jeg har dog aldrig forsøgt mig med HUSK, men jeg ved at det er en fast del af madlavningen hos mange andre. Det er også er super god måde at få sneget flere fibre ind i måltiderne, så ja, helt bestemt kan HUSK også bruges.
    Tak for tippet!

    KH
    Rikke

    Svar
 6. Camilla B

  Hej Rikke tror du at de kunne bages i små cupcake forme? Så man ikke skal forme dem med skeer???

  Svar
  1. Rikke (Forfatter)

   Hej Camilla

   Jeg tror sagtens at man kan bage toppene i små muffinforme. Jeg ved dog ikke om de bliver lige så sprøde, hvis de bage i en form. Men Hvis du vil slippe for at forme dem med skeer, kan du også sagtens bare sætte små toppe på bagepladen med teskeer. Så slipper du for at få blandingen i hænderne, som godt kan grisse lidt 🙂
   Du kan altså sagtens bare placere små “klatter” af dejen på en bageplade, og så bare dem sådan. De bliver lidt mere rustikke, men til gengæld super sprød, da de har større overflade 🙂

   KH
   Rikke

   Svar
 7. Marianne

  Kan man bruge frossen spinat klumper som man lader tø – og vrider væden ud – i stedet for babyspinat

  Svar
  1. Rikke (Forfatter)

   Hej Marianne
   Det kan man sagtens, intet problem. Men som du selv siger, så skal man lige lade den tø op så al væden kan vrides ud. Ellers bliver det vist en lidt vandet affære 🙂
   Held og lykke!

   KH
   Rikke

   Svar
 8. Margitg

  Hej dem vil jeg prøve.
  Jeg tænkte om man kunne komme blomkålen gennem en juicer,Så er det helt sikkert ingen væde tilbage.

  Svar
 9. Rikke (Forfatter)

  Hej Margit

  Det er jeg glad for at høre, de er også klart et forsøg værd!
  Jeg ved ikke om det måske fjerner lidt for meget væske og smag ved at køre blomkålen igennem en juicer? Jeg har selvfølgelig ikke prøvet det selv, men jeg tror måske ikke at det er nødvendigt. Nogle gange har jeg også lavet toppene uden at dræne blomkålen, og de har været super lækre alligevel.
  Jeg kunne godt frygte, at toppene måske blev lidt for tørre? Men jeg ved det selvfølgelig ikke. Hvis du forsøger dig med det, vil jeg meget gerne høre hvordan det går 🙂

  KH
  Rikke

  Svar
  1. Margit

   Super nemt at komme blomkålen gennem en juicer. Der var en halv dl. Væde

   Svar
   1. Rikke (Forfatter)

    Ej hvor godt! Så er det da den nemmeste måde overhovedet at gøre det på! Så er man også sikker på at blomkålen bliver helt fintsnittet, og undgår at der er blomkålssmulder over hele køkkenet 🙂
    Tak for tippet!

    KH
    Rikke

    Svar
 10. Susie

  De blev superlækre!
  Tænkte på om man kan bruge noget andet end rasp, hvis man vil lidt mere LCHF style?

  Svar
  1. Rikke

   Hej Susie
   Jeg har aldrig forsøgt mig ud i LCHF, men jeg har læst lidt om det, og oftest indgår FiberHusk. Det ville muligvis kunne bruges? Ellers ville jeg forsøge mig med ekstra ost og ekstra æg. Det er mest fordi raspen bruges til at binde massen sammen, men det kan ost og ekstra æg også gøre, så får du muligvis bare en lidt mere våd masse at lave dine toppe af, men de smager garanteret lige så lækkert ☺️
   Jeg håber det kunne bruges? Og hvis du har tips til LCHF vil jeg meget gerne høre dem ☺️
   KH
   Rikke

   Svar
 11. Christina

  Kan man bruge blomkål fra fryseren? ved godt at de samler en del vand. men synes det er nemt med fryse grøntsager

  Svar
  1. Rikke

   Hej Christina
   Det kan jeg godt forstå at du synes! Jeg er også selv kæmpe stor fan af at fryse stort set alting med, så jeg er helt med på hvad du mener.
   Jeg tror sagtens at du kan bruge blomkål fra frist, men lad dem gerne lige tø godt op først. Eventuelt kan du køre blomkålsbuketterne igennem en foodprocessor, så den bliver helt fintrevet, dets med lidt salt og lad “blomkålssmulderen” trække i 20 min. Vrid den i et klæde så al vandet kommer ud og brug herefter blomkålen præcis som i opskriften.
   Held og lykke
   KH
   Rikke

   Svar
 12. Maria

  Vildt lækre! Jeg er dog meget stor tilhænger af fuldkorn, så jeg hakkede grov valsede havregryn i min minihakker og brugte 2½ dl af det i stedet for rasp.
  Skal lige høre – de 200 g er det konventionel eller varmluft ovn?

  Svar
  1. Rikkes

   Hej Maria
   Rigtig god ide med havregrynene, det skal jeg da også prøve! Så bliver de også lidt sundere
   De 200 grader er i konventionel ovn, hvis du bruger varmluft er det nok med 150-170 grader, indtil toppene er gyldenbrune
   Kh
   Rikke

   Svar
 13. Marianne

  Blot et lille pip – der skal nok stå ensartede, der hvor du skriver ensformig (betyder faktisk lidt kedeligt)

  Svar
  1. Rikke

   Nå ja for Søren da! Tak fordi du skriver, det skal jeg da lige have rettet!
   Kh
   Rikke

   Svar
 14. Elsebeth Haakonsen

  Jeg har prøvet dem. MUMS. Lavede dem to dage i træk i træk og alle spiste grøntsager.

  Svar
  1. Rikke

   Hej Elsebeth
   Det er jeg virkelig glad for ar høre! Og tak fordi du skrev ☺️Men de er også en fantastisk lækker måde at spise grøntsager på og du kan virkelig bruge alle slags grøntsager i toppene, og ikke kun dem i opskriften. På den måde er toppene også en super god måde at få ryddet op i grøntsagsskuffen på!
   Kh
   Rikke

   Svar
 15. Lisbeth

  Hej Rikke.
  Dejlige blomkålstoppe. Tak for opskriften.
  Du har ret vedrørende vand i kålen. Jeg pakkede den godt ind i et klæde og trådte på det med bare tæer Effektivtt
  Ovne er forskellige. Jeg måtte op på 210 grader varmluft for at få lidt farve på toppene.
  Vedrørende LCHF: Jeg brugte Pofiber som erstatning for rasp, kan købes i større supermarked. Samme mængde som rasp. Lod det stå 15 for at trække sig inden stegning.

  Svar
  1. Rikke

   Hej Lisbeth
   Rigtig godt tip med at træde på kålen, det havde jeg slet ikke tænkt på, men det gør da det hele meget lettere!
   Ja det er rigtigt, det vigtigste er at prøve sig lidt frem og finde det som virker hos en selv
   Tak for tippet! Jeg er slet ikke inde i LCHF, så det er rigtig fedt at høre fra nogle kyndige, for I har bare mere styr på det ☺️
   Kh
   Rikke

   Svar
 16. Else Dølling

  Smager jo himmelsk …
  prøv evt at rive en selleri med løg og hvidløg … og sp ellers samme opskrift … det er virkelig hodt

  Svar
  1. Rikke

   Hej Else
   Mh det lyder også godt! Tak for tippet, det vil jeg også prøve ☺️
   Men det skønne ved disse toppe er jo også, at man kan bruge stort set alle grøntsager, så man kan virkelig eksperimentere og prøve sig frem
   Kh
   Rikke

   Svar
 17. Louise

  Hej kan man evt friture stege dem?

  Svar
  1. Rikkes Rester

   Hej Louise
   Det vil jeg tro, men jeg har aldrig prøvet det.
   Hvis jeg skulle gøre det, ville jeg nok fryse de rå toppe ned, (når de er formet og før de kommer i ovnen) og så give dem en panering af mel, æg og rasp (direkte fra fryseren) Og så komme dem i en friture, mens de stadig er frosne. Det har jeg set i flere videoer på nettet, så mon ikke det kan blive lækkert? Jeg tror det!
   Hvis du prøver, vil jeg gerne høre hvordan det går!
   Kh
   Rikke

   Svar
 18. Pia

  Hej
  Kan man undvære osten, da vi ikke spiser ost ?
  Hilsen Pia

  Svar
  1. Rikke

   Ja det vil jeg tro, jeg har dog ikke prøvet.
   Men det er ikke fordi toppene smager af ost, overhovedet. Osten er bare rigtig god til at få toppene til at holde sammen, men kan ikke smages, sålænge du bruger en mildt smagende variant som fx mozzerella
   Kh Rikke

   Svar
 19. Anne-Grete

  Kan man mon ikke også bruge alm revet ost ?

  Svar
  1. Rikke

   Jo det kan man sagtens. Man kan bruge alle typer ost, også den lille rest lidt kedelig skæreost du har liggende i køleskabet. Bare riv den og kom den i grøntsagsblandingen og voila, mindre madspild og lækre toppe i stedet for
   Kh Rikke

   Svar
 20. Inge

  Det var et hit, i min kantine. Dejlig med nye inspiration i hver dagen.

  Svar
  1. Rikke

   Hej Inge
   Det var dejligt at høre! Godt at kunne give lidt inspiration ☺️
   Men de er altså også lækre! Herhjemme plejer toppene heller ikke at holde ret længe..
   Kh
   Rikke

   Svar
 21. AS

  Hej.
  Virkelig lækre toppe!!
  Jeg puttede lidt sambal oelek i for at gøre dem lidt spicy. Det kan bestemt godt anbefales. 🙂

  Svar
  1. Rikke (Forfatter)

   Hej med dig
   Tusind tak, jeg er også meget begrejstret for dem og laver dem altid når jeg har diverse grøntsagsrester liggende tilovers herhjemme.
   Virkelig et godt tip med sambal oelek, det skal jeg da bestemt prøve med min næste portion! 😉
   Kh
   Rikke

   Svar
 22. Grethe

  Hej Rikke!
  Jeg har lige lavet Blomkålscheese, jeg rev blomkålen på mondolinjernet og puttede blomkålen i salatslynge, det er utroligt hvor meget vand der er i blomkålen, nu glæder vi os bare til at smage,
  Tak for dejlige opskrifter.
  Grethe

  Svar
  1. Rikke (Forfatter)

   Hej Grethe
   Det var også en god ide, for ja, det gør en forskel at få drevet noget af vandet ud af blomkålen før man laver disse toppe. De bliver bare lige dét sprødere og mere lækre.
   Jeg håber dine toppe bliver rigtig lækre!
   Kh
   Rikke

   Svar
 23. Anonym

  Jeg spiser heller ikke ost og plejer at erstatte osten med en æg/fløde blanding. Det plejer at fungere godt. Jeg vil prøve med noget madfløde, ca. 2-2,5 dl.

  Susanne

  Svar
 24. Dot

  Jeg havde så ikke lige tænkt i teskestørrelse, men brugt spiseske, da jeg formede de i øvrigt lækre toppe …. det tog 35 min., før de var brune 🙂

  Da jeg ofte bruger handsker i køkkenet på grund af allergi fra rå grøntsager, var det nu meget nemt blot at forme dem i hænderne.

  Svar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.