Ægte sommerklassiker: Amerikansk guldlagkage med jordbær

En ægte klassiker

Det her er en af de ægte klassikere fra mit barndomshjem. Min mor lavede den ofte, når det skulle være ekstra festligt. Både fordi guldlagkagen er temmelig nem at lave, selv til mange gæster, og folket er altid vilde med den. Derudover kan man lave guldlagkagen i et hav af udgaver: fyldt med frisk frugt efter sæson, med chokolade, nødder eller bare præcis som den er.

Normalt når jeg ligger opskrifter op her på bloggen, er de bestående overvejende at rester, overskudsmad eller diverse råvarer jeg er faldet over eller har fundet i mit køkken. Derfor skiller denne her sig lidt ud, da den ikke rigtigt er lavet af rester. Men da man kan fylde guldlagkagen med et utal af forskellige lækre sager, giver kagen en stor grad af variation.

Variationsmuligheden giver mindre madspild

Og netop variations muligheder er jeg vild med. Når en ret kan lavet på mange forskellige måder, bliver den naturligt en hel del mere madspilds-venlig. Dette skyldes, at du kan bruge præcis hvad du har, og ikke behøver at holde sig til en stram opskrift, som giver dig en masse råvarer, som du måske ender med ikke at få brugt. Specielt er jeg ikke særlig stor fan af de opskrifter, som kræver en masse forskellige specielle råvarer, som man kun skal bruge en lille smule af. Dette giver nemlig en masse rester og resterende råvarer, som man nu ikke ved hvordan man skal bruge, da man ikke plejer at bruge netop denne råvare. Nej, så kan jeg meget bedre lide opskrifter med høj grad af variationsmulighed, det er også meget bedre i kampen mod at stoppe spild af mad.

Fyld guldlagkagen efter sæson

Nu hvor sommeren er over os, bugner supermarkederne af friske frugter og bær. Netop disse lækre sommerbær er perfekte som fyld i denne lækre guldlagkage. Du kan egentlig bruge næsten lige de frugter eller bær du bedst selv kan lide, men specielt jordbær, hindbær, solbær, ribs, brombær eller blåbær er super gode i denne kage. Hvis du er så heldig at have en frugthave, kan du selvfølgelig også bruge lækre bær derfra. Specielt ribs er super lækre, specielt hvis du dresser dem op som rysteribs med sukker på. På den måde, giver ribsene et skønt modspil til den søde guldlagkage, men ribsene føles ikke sure, da de er forklædt som rysteribs 🙂 Så er det da sommer i det lille land!

Rysteribs laves ved at vende skyllede, friske ribs med sukker. Hæld sukker og ribs i en frysepose, og ryst ribsene, så sukkeret sætter sig som en fin hinde på ribsene. Lad ribsene så i ca en time på køkkenbordet i posen, og ryst den et par gange undervejs.

Du kan selvfølgelig også bare servere guldlagkagen uden fyld af frugt, og altså bare med flødeskum imellem bundene. Eventuelt kan du også dryppe bundene (på dej-siden, og IKKE marengs siden) med en skule saft. Det kunne f.eks. være hyldeblomst saft, for et sødt og sommerligt strejf. Alternativt kan du også smøre dejsiden af bundene med din yndlings marmelade eller gele. På den måde behøver du ikke at købe dig fattig efter friske bær i supermarkedet, men kan stadig servere en lækker guldlagkage, også i vintermånederne.

Min udgave af guldlagkagen blev lavet med mit yndlings sommerbær, nemlig jordbærret. Jeg er en kæmpe fan af sommerens danske jordbær og kan snildt spise en hel bakke af gangen. Men det fik jeg altså ikke lov til denne gang. Nu skulle de nemlig pynte i min skønne og sommerlige guldlagkage:

Ingredienser: 

  • 4 æggeblommer
  • 1 dl sukker (ca 85 gram)
  • 50 gram smør – smeltet
  • 1 dl mælk
  • 100 gram hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
  • 4 æggehvider
  • 150 gram sukker
  • 1/4 liter piskefløde
  • 300 – 400 gram bær efter eget valg
    (jeg brugte jordbær)

Derudover:

  • En smule smør eller sprayfedt
  • Rasp

Sådan gør du:

Start med at smøre to springforme med smørret eller spray med sprayfedt. Drys dem herefter med raspen. Dette vil sørge for, at bundene ikke klistrer fast, og derved er lettere at få ud af formene.

Pisk æggeblommer og sukker til en luftig æggesnaps. Rør derefter det smeltede smør og mælken i æggesnapsen. Bland hvedemel og bagepulveret og vend det forsigtigt i æggemassen. Når det hele er blandet og rørt til en ensartig masse, hældet dejen i formene. Du er nu klar til marengsen:

Pisk æggehviderne hvide og stive. Tilføj sukkeret og pisk i ca 3 minutter til hviderne er seje. Fordel derefter forsigtigt marengsen på de to bunde.

Bag bundene i midten af ovnen i ca 45 minutter ved 150 grader, almindelig ovn. Du skal helst ikke bage bundene ved varmluft.

Når bundene er bagt færdigt, lader du dem køle af i formene, på en bagerist. Først når bundene er kølet helt af, må du lægge dem sammen.

Tip: Du kan sagtens lave bundene dagen før. Så kan du opbevare dem i formene, i en lukket plasticpose. Men kom den først i poserne, når bundene er helt kølede af.

 

Og nu til det sjove: Fyldet

Når bundene er helt afkølede, skal de lægges sammen med flødeskum og bærrene.

Start med at piske flødes til en let skum. Nu har du to valg: Enten kan du smøre et lag flødeskum på den nederste bund, lægge et lag bær, og derefter et lag flødeskum igen. Ellers kan du blande bærrene i flødeskummen, og røde bærskummen mellem bundene.

Jeg brugte den første mulighed, men begge virker lige fint. Hvis du vil have en smule mere bud i din skum, kan du eventuelt drysse en håndfuld hasselnødde- eller mandelflager i skummen. Det giver et lækkert knas til kagen.

Når fyldet er på den nederste bund, lægger du den anden bund på toppen, og pynter eventuelt med en håndfyld bær eller andet på toppen.

Kagen kan lægges sammen og stå i en times tid på køl inden servering. Egenetlig kan den også sagtens stå længere, men jo længere den står, jo blødere bliver bundene. Så hvis du godt kan lide din kage sprød, så lad den kun stå en times tid. Hvis du derimod godt kan lide din kage lækker og blød, kan du sagtens lade den stå i et par timer uden det gør noget.

 

Velbekomme og rigtig god sommer!

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.